Gott ombord: Musslor med saffran och vitlök
En konservrätt men härligt god. Och enkel att laga. Det är kryddorna saffran och vitlök som sätter smaken. Rätten kom till under segling i ytterskärgården. Vädret var drömlikt och ingen ville gå in för att bunkra. Men i kölsvinet fanns några burkar konserverade musslor och i kryddlådan låg saffran. Middagen var räddad.
RECEPT – Saffransmusslor
1 stor burk musslor
0,5 dl mjöl
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 pkt saffran
salt
svartpeppar
persilja, färsk eller torkad
4 dl ris
Låt musslorna rinna av ordentligt från spadet i burken, gärna på ett lager hushållspapper. Häll dem i en plastpåse med mjöl. Skaka om i påsen så alla musslorna blir mjölpanerade. Fräs varsamt vitlökshacket och saffran i en panna under cirka 10 minuter. Det får inte brännas. Lägg sedan ner de panerade musslorna i pannan och stek bara så att musslorna får lite färg. Salta och peppra och strö persilja över. Servera genast med ris.
Vill du ha fler recept för båtbruk? Det finns i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget.