Gott ombord: Ätbar Vasadymling
En dymling är en stor träplugg. När det väldiga regalskeppet Vasa byggdes 1628, hamrades 20 000 sådana pluggar in. Vasamuseets restaurang serverar en bastant smörgås som just fått namnet dymling. Fyllningen består av kall, kokt och skivad oxbringa. Det här är en macka för hungriga sjömän.
RECEPT – Vasadymling
grov minibaguette
smör
skivor av kallt, kokt kött
grovriven kålrot, palsternacka, morot, rotselleri (ta vad du har)
Dressing:
1 äggula
2 msk dijonsenap
3 msk vitvinsvinäger
1,5 dl god olja
timjan
nyriven pepparrot
Skär upp brödet på längden och bred på smör. Lägg på sallad och skivor av kokt oxbringa. Lägg de rårivna rotsakerna i en kastrull och koka med en matsked smör och en matsked vatten. Blanda dressing med äggula, senap och vitvinsvinäger – vispa om med en gaffel. Tillsätt sakta oljan under fortsatt vispning.
Krydda med timjan och pepparrot. Häll den färdiga dressingen i kastrullen med det rårivna och blanda. Skeda grönsaksdressingen över köttet och lägg på brödlocket.
Vill du ha fler recept för båtbruk? Det finns i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget. Boken kan beställas hos www.sxk.se.