Böcker som stillar hungern
Sommartider är grillartider, inte minst för båtfolket. Men när man tröttnat på färdigmarinerad flintastek och färdigköpt potatissallad i plastbytta, vad gör man då? Böckerna ”Grilltips för båtfolk” och ”Mat ombord” har lösningarna: recept som är anpassade för ett båtkök med både råvaror och metoder som passar ombord. Eller varför inte göra som vinnarna i hamnen.ses mattävling – sno ihop en riktigt god paella!
Foto: Bosse Niklasson
”Mat ombord” och ”Grilltips för båtfolk” ingår i Nautiska bibliotekets (Norstedts förlag) serie med små praktiska böcker som kan vara bra att ha med ombord. De tar liten plats och tål både vattenstänk och kladdiga fingrar.
”Grilltips för båtfolk” är precis vad titeln säger.
Här finns tips på hur man blir en bättre grillare, grillteknik för olika råvaror, utrustning, tillagningstabell, marinader och så förstås recept. Inte så många flintastekar här, mer inspiration till att tänka nytt vid grillen.
Författaren/fotografen Bosse Niklasson är själv seglare och har lång erfarenhet av livet till sjöss.
”Mat ombord” inleds med förslag på vilka matvaror båtskafferiet kan fyllas med. Här finns också utrustningslista och en inköpslista för en tredagarstur till havs. Författarnas ambition är att ge alternativ till tråkiga konserver och pulvermos som ändå går att tillaga i ett trångt båtkök. Här finns recept både för en middag en ljum sommarkväll i naturhamnen och för en blåsig lunch till havs.
Författarna Carl Styvén och Henrik Styvén är båda båtmänniskor och har lång erfarenhet av mat till sjöss, både privat och yrkesmässigt. Anna Hult har tagit de aptitliga bilderna som får det att vattnas i munnen.
Ett av recepten får vi genast lust att prova: senapspanerad stekt strömming med fänkål och krabbsallad. Och som dessert serverar vi gärna en äpplekaka i panna!
Senapspanerad stekt strömming med fänkål och krabbsallad
(recept för 4 personer)
12 strömmingsfiléer, ca 800 g
6 msk skånsk senap
3 äggulor
1 dl gräddfil
2 fänkålsstånd
1 äpple
1 burk krabbkött, eller en hel krabba
3 dl crème fraiche
1–2 tsk vitvinsvinäger
3 dl ströbröd, eller vetemjöl/rågmjöl
salt och peppar
Gör så här:
Blanda senap, äggulor, gräddfil, salt och peppar i en bunke. Lägg i strömmingen (klipp av fenorna om de sitter kvar) och låt stå kallt minst en timme (gärna över natten).
Dela fänkålen (spara ”dillen” på toppen till garnering), skär bort rotstocken och strimla den med kniv, osthyvel eller rivjärn.
Ta bort kärnhuset ur äpplet och strimla det fint. Dela krabbköttet och blanda med fänkål, äpple, crème fraiche och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp ströbröd (och lite salt) på en tallrik och vänd strömmingen i det. Stek i smör och olja på medelhög värme i cirka 3 minuter på varje sida.
Servera strömming och sallad på tallrik, garnera med fänkålsdillen.
Äpplekaka i panna
(4 personer)
4 äpplen
50 g smör
1 dl farinsocker
1 tsk kanel
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
vaniljsås
Gör så här:
Skala äpplena och skär bort kärnhuset. Klyfta äpplena tunt.
Värm en stekpanna, använd gärna en teflonbelagd panna med lock till, och lägg i smör. Stek äpplena ett par minuter, häll i farinsocker och kanel, stek i ytterligare två minuter.
Vispa upp ägg och socker. Blanda i vetemjöl och bakpulver. Häll smeten över äpplena och kör på medelvärme med lock i cirka 30 minuter. Låt svalna en stund och stjälp över kakan så att äpplena hamnar uppåt.
Servera med vaniljsås.
Janssons paella – en riktig vinnare
Britta och Bengt Jansson – så heter vinnarna i hamnen.ses tävling om bästa matreceptet. Deras recept på en fiskpaella – riktigt gott och lätt att laga även i det minsta av båtkök – föll våra matglada domare ordentligt på läppen.
Den som någon gång har varit i Spanien har förmodligen också smakat paella. Rätten har sitt ursprung i Valencia och den klassiska varianten innehåller bland annat kyckling, kanin, saffran och olika typer av bönor.
Paella Marisco är en variant med bara fisk och skaldjur – och det är den som ligger till grund för Janssons paella. Basen är som alltid ris, olivolja, saffran och paprika. Fisk och skaldjur tillsätts efter smak och tillgång. Lyxa till rätten med hummerstjärtar – eller varför inte en nybyxad abborre!
Recept till 4 portioner:
400 g lax, eller annan fisk efter tycke och tillgång
1 burk musslor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl kokt långkornigt ris
400 g krossade tomater
7,5 dl vatten
3 fiskbuljongtärningar
1 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
3 msk matolja
0,5 g saffran
100 g gröna ärtor
salt, peppar
1 citron
Gör så här:
Använd en wok, en gryta eller en låg och vid kastrull.
Hacka löken och vitlöken och stek löken på låg värme i oljan. Tillsätt riset när löken blivit genomskinlig. Riset ska bli glansigt.
Tillsätt vatten, buljongtärningar, krossad tomat, tomatpuré och saffran.
Koka upp under omrörning, låt koka sakta under lock i ungefär 15 minuter. Rör om då och då.
Skär fisken i bitar, cirka 2 x 2 cm. Tillsätt lax, ärtor, vin, salt och peppar. Koka 5–7 minuter. Smaka av med citron och servera med citronklyftor och en bit gott bröd.
Smaklig måltid!