Hamnens båtsemlor – med marin touch på fettisdagen!
Glöm allt vad du har läst av betyg och recensioner hit och dit när det gäller semlor. För genuina båtmänniskor finns bara ett alternativ – Hamnens båtsemla. Se reportaget!
Den som har för avsikt att fira fettisdagen med att inhandla sin vanliga, urtrista, fantasilösa och alldeles – alldeles urtråkigt vanliga semla uppmanas att göra det nu. Övriga bjuds in att hänga med i svängarna nu när Hamnen gör semlor för riktigt båtfolk.
Vi våldgästar sålunda Skeppsbrons Bageri där det ena mästerverket efter det andra tar form. Allt för att inspirera dig som Hamnen-följare att höja ribban och börja baka dina egna båtsemlor. Och när du ändå är igång – ta en bild, skicka in till Hamnen och vinn ett pris för snyggaste marina bakverk. Allt efter eget eller nedanstående recept.
Coachas av världsmästaren i croissant-bakning
På Skeppsbrons Bageri huserar också Håkan Johansson, bagare och världsmästare i croissant-bakning som lär ut sina bästa knep och förklarar varför grädden bör vispas långsamt och för hand. Men också varför semlor med fördel ska bakas i (båt)formar.
Om det sedan är Hamnens kabinbåt-semla, skonert-semla, styrpulpet-semla eller kanske rentav flybridge-semla som blir folkets favorit återstår att se.
Stäng av vid 9 min och 17 sek!
Sist men inte minst skickar vi med ursäkt och en varning för slutet av reportaget som urartar med en strid ström av usla bageri-inspirerade ordvitsar. Detta med start efter 9 minuter och 17 sekunder.
Recept – Hamnens båtsemlor
- Ljummen mjölk | 250 gram
- Jäst | 25 gram
- Socker | 100 gram
- Rumstempererat smör | 100 gram
- Vetemjölk | 550 gram
- Salt | 2 gram
- Kardemumma (stöt gärna egen) | 10 gram
- Mandelmassa | 600 gram
- Ljummet vatten | 100 gram
- Vispgrädde | 400 gram
- Lägg alla ingredienser i en bunke eller en köksassistent.
- Blanda och knåda noggrant tills dess degen blivit elastisk. Ta en liten provbit och dra i den. Om degen går sönder är den inte redo, knåda isåfall en stund till tills dess att den känns smidig. Alternativt slår du på köksassistenten, tittar på ett av våra senaste tester och prövar degen på samma vis som om du knådat för hand. Detta efter cirka 10 minuter på medelhög hastighet.
- Nu är degen färdig! Lägg upp den på ett lätt mjölat bakbord och låt den vila i 20 minuter. Ett perfekt tillfälle att låta dig inspireras från en av våra upptäcktsresor.
- Dela upp i degknyten om cirka 50 gram vardera. Rulla varje knyte till en lättarbetad boll.Nu kommer du till ett vägskäl – båtsemlor eller vanliga tråksemlor. Vi gör den förstnämnda såklart!
- Klipp bakplåtspapper i remsor och klä formarna med dessa, då blir det mycket lättare att få ur skrovet ur sin form när väl bullen är bakad.
- Lägg därefter ner degknytena i sina formar. Lägg på en plåt och låt jäsa under plastfolie i fyra timmar.
- När det återstår cirka 45 minuter av jästiden så är det dags att slå igång ugnen. 220 grader, inte mer, inte mindre!
- Ta av plastfolien och ställ försiktigt in plåten i ugnen. Låt sedan dina små ekor gräddas i 5 minuter. Får de inte tillräckligt med färg så låt dem stå en liten stund till.Dags för mandelmassa och grädde!
- Blanda mandelmassan med det ljumna vattnet, lite i taget, för att få en mjukare och lättspritsad konsistens.
- Vispa grädden och lägg med fördel även denna i en spritspåse – det blir både enklare och snyggare då.Låt fantasin flöda – du är nu en certifierad semelkonstruktör och får själv välja form, finess och modell på de båtar du bakar!