Upptäcktsresan – Mellanfjärden, Stocka och fantastiska Gran

Del 4. Ökenklimat. Det är kanske inte vad man väntar sig under ett båtäventyr längs norrlandskusten. Men det är just vad den exotiska ön Gran erbjuder. Se reportaget!

Närmare 200 avklarade sjömil. Dags för sammanfattning. Men först ett en först ytterligare ett par stopp där ön Gran Sundsvall och Hudiksvall ska visa sig vara något alldeles extra. Vi återkommer till den.

Se också:
Introduktion: Norrlandskusten – storslagen och idyllisk på samma gång
Del 1 – Norrlandskustens kända och okända pärlor
Del 2 – Ulvön med egen båt – så mycket mer än bara surströmming
Del 3 – Från karga klippor till pittoreska fiskebyar

Först ska vi bara kasta loss från Mellanfjärden. Ett levande fiskeläge med småbåtshamn om man får tro hamnböckerna. Och ja, visst finns här en småbåtshamn. Men påståendet att detta fiskeläge lever måste tyvärr uppdateras då fisk inte längre är något som man kan försörja sig på här.

Fantastiska Gran

Vi stävar vidare och får tips om ön Gran som ”bara måste ses och upplevas”. Och ja, denna plats är verkligen hänförande med sina slipade runda stenar, svallgrus, klapper och karga natur som ligger i ett område dit regnet sällan når. Här är känslan av att befinna sig i en öken inte långt borta.

”Helt klart öken-aktigt”

Ön beräknas ha uppstått genom den successiva landhöjning som skett. Floran är relativt fattig men på ön finns en större koloni av tordmular. Norra delen av Gran är avsatt som sälskyddsområde och har sålunda blivit ett populärt uppehälle för gråsäl. Här har också funnits fyrplats sedan 1886 men fyren är numer obemannad.

Hamnens sista dag på ”Upptäcktsresan Norrländska hamnar” går via Mellanfjärden, Stocka och framför allt Gran – en ö som sent ska glömmas.

Full service på Stocka

Nästa anhalt – Stocka – är verkligen Per Nikolaussons hemmavatten med en gästhamn som har allt en blöt, hungrig, skitig, och utmattad fritidsbåtsmänniska kan önska sig efter en dag på havet. Allt, sånär som på den mysfaktor man skulle önska sig.

Stökigt på Hudiksvallsfjärden

Hamnens reportrar kastar sålunda loss för den sista delsträckan som blir ett värdigt avslut på ”Upptäcktsresan Norrländska hamnar”. Efter en lång insegling med tidvis stökig sjö når vi slutligen Hudiksvall i landskapet Hälsingland och regionen Gävleborg.

Hudiksvall ligger sålunda längst inne i Hudiksvallsfjärden, vid E4 cirka 80 km söder om Sundsvall och cirka 130 km norr om Gävle.

En kuststräcka väl värd ett besök

Med detta konstaterat rundar vi av äventyret och försöker greppa vad vi egentligen varit med om. Norrlanskustens är verkligen något alldeles extra med sin blandning av idylliska fiskebyar och kargast tänkbara kust i kombination.

Klart är dock att en båttur längs denna fantastiska sträcka är att rekommendera.

Se reportaget!