Båtsemester med barnfamilj – vi gör det till en barnlek

Del 2. Gustav Morins familjesemester i liten motorbåt fortsätter under devisen ”viktigare att komma iväg än att göra alla rätt”. En strategi som visar sig vara rätt.

Över förväntan! Så lyder ett förvånat och ofta återkommande konstaterande under denna helgtur. En snabbt påkommen helgtur där Hamnens Gustav Morin har packat ihop fru, två barn och sig själv i en liten daycruiser från Yamarin. Bara det en utmaning – men det lätt förvånade tonfallet beror mer på följande:

1. Att helgturen inte var så noggrant planerad och att risken att ha glömt något viktigt därmed är överhängande.

2. Att Gustavs devis ”Viktigare att komma iväg än att göra alla rätt” kanske trots allt inte håller för alla prövningar som en helg med en småbarnsfamilj i en liten daycruiser bjuder på.

Det är alltså upp till bevis. Vi kommer in i handlingen på morgonkvisten på Arholma precis när den första stora domen ska falla. Det gäller familjens dom om huruvida Yamarin 63 DC (se testen här) är en vettig bobåt eller ej. Sedan var det ju det där med att kanske ha glömt något. Ett litet problem, ska det visa sig, om man bara har förmågan att laga efter läge och till exempel omvandla en gammal mugg till en sked.

Krydda tillvaron och upptäck!

Det viktiga när det gäller båtsemester med barn, konstaterar Gustav, är att det det finns något spännande att krydda tillvaron med och att dagarna har en riktning. Men också att det finns något att se fram emot för barnen och något att upptäcka. Om man sedan, som i det här fallet, vaknar upp på Arholma är valet enkelt. Då gäller det bara att hänga med när de spralliga barnsprången skjuter fart upp mot öns gamla kanoner.

Planera med måtta. Se till att komma iväg. Vässa förmågan att laga efter läge. Det är tre viktiga lärdomar när man semestrar med små barn i en liten motorbåt.

Frivilliga och ofrivilliga bad

Men vänta bara. Denna dag ska bjuda så mycket mer och där en fantastisk båttur utomskärs till Håkanskär, frivilliga och ofrivilliga bad, Tjärvens fyr, barnens lek i förpiken (rättelse: kojan), jakt på tångräkor med håv, vistelse i sagolika Paradisviken samt en belönade middag på Finnhamn bara är några av ingredienserna.

Planera med måtta

Mest av allt visar detta på fördelarna med att planera med måtta. Men också på riskerna med att försöka tänka på allt. En risk som främst består i att man kanske aldrig kommer till skott i det snåriga livspusslet.