Själö – lättsamt båtliv och fasansfull historia i lika delar

Idag en fantastiskt vacker ö men en gång i tiden en desto dystrare plats för mentalsjuka och leprapatienter. Se reportaget!

Skippos utsända reportrar njuter av den skyddade hamnen, omgivningen och det vackra landskapet efter en stökig färd genom Åbolands skärgård. Och ja, gästhamnen skänker verkligen lugn och ro efter en stökig dag till havs.

Lepra och mental ohälsa

Längre upp på ön ruvar dock minnen från mörkare tider. När man på 1600-talet började leta efter en ny plats för St Görans hospital i Åbo, sjukhuset för lepra- eller spetälskepatienter, verkade det avsides belägna Själö vara ett utmärkt lämpligt alternativ. Kung Gustav II Adolfs gav 1619 order om att bygga ett leprasjukhus på Själö.

Som om inte det vore nog skulle den mörka historien inte sluta där. Den fasansfulla lepran började försvinna från Finland på 1700-talet, och allt flera mentalsjuka placerades på Själö.

Mentalsjukhuset på Själö omfattade på 1830-talet hela södra Finland. Sjukhuset utvecklades och förbättrades avsevärt i mitten av 1800-talet. Själö blev en förläggningsort särskilt för kroniskt sjuka kvinnor. Omvårdnaden av de personer som var internerade på dårhuset bestod av fängelselika förhållanden, kläder, mat och brännvin.

Idag är Själsö en idyll och ett andrum för sjöfarare av alla slag. I de gamla lokalerna forskar man i ekosystemen i Skärgårdshavet och i hela Östersjöområdet. Lokalerna används också för undervisning. Dessutom ordnas konstkurser, seminarier och lägerskolor för ungdomar på Själö.

Se reportaget!