Skippo testar

Quicksilver 805 Open – trygg, bärig och törstig sportfiskebåt

Tung, trygg, bärig och föredömligt stabil även i de stökigaste av förhållanden – med de nackdelar som det för med sig. Eller vad sägs om en förbrukning på 1,7 liter per sjömil redan i 20 knop?

I grunden en sportfiskebåt med allt vad det innebär av spöhållare, fisksump (livewell), betesberedningstation samt gott om svängrum för agn, spåö och krok. Ock så förstås, en inbyggd pondus och stabilitet som gör att man kan ta sig till fiskestället oavsett väder – med värdigheten i behåll.

Tung och törstig

Men så kommer vi till förbrukningen som delvis på grund av ovanstående positiva egenskaper sticker iväg för mycket för att det ska kännas bra. Eller vad sägs om 1,7 liter bensin per sjömil redan i dryga 20 knop. Eller än värre – 1,9 liter per sjömil i 25 knop. För att inte tala om 2,4 liter per sjömil i 30 knop.

Nej, då är inredningen betydligt roligare att tala om. En inredning där vi noterar en klar uppryckning från tidigare modeller med en detaljkvalitet som rör sig i gränslandet mellan att klart godkänd och mycket bra. Det gäller inte minst dynorna och klädseln som höjer känslan av lyx både ett och två snäpp.

Meckigt i början

Att det sedan krävs några repetitioner innan handgreppet sitter är en annan sak. Som när solbädden ska arrangeras till exempel. Eller när arbetet vid den lilla wetbaren ska flyta på som man vill. Men också när nöden är framme och när den utfällbara toaletten måste användas.

Gällande sagda wetbar är det med den som med så mycket annat i Quicksilver 805. Man får den om man vill eller så kan man skippa den till förmån för ett par extra säten – allt beroende på hur man som beställare kryssar sig fram i listan över extratillbehör.

Det är sålunda med kluvna känslor som Skippos utsända reportrar sammanfattar testen av familjeanpassade sportfiskebåt. Sjöegenskaperna får beröm för att de förtjänar det. Frågan är bara till vilket pris – när det gäller bränsleförbrukningen.

Se testen!

Äger du en Quicksilver Activ 805 Open?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!