RIB Unlimited 6s – som klippt och skuren för eldrift
Vi garderar oss med formuleringen ”som klippt och skuren” eftersom RIB Unlimited 6s har allt för att funka utmärkt med en elmotor – utan att det var tanken från början. Se testen!
En lätt båt med ett minimum av funktioner, finesser och krusiduller som tynger ner den. Så långt en bra start och här kommer fortsättningen. Därtill har båten ett extremt lättdrivet så kallat hydroplan-skrov, som mannen bakom RIB Unlimited beskrev under Hamnens elbåtsmässa 2022.
Någon mer som tänker samma sak? Att detta skulle göra båten som klippt och skuren för eldrift? Det var i alla fall en tanke som växte fram under RIB Unlimiteds långa historia av förfiningar och förbättringar. En tanke som nu är verklighet.
1 kW per knop?
Vi testar båten i samband med Hamnens elbåtsmässa där den är bestyckad med en Stream Propulsion (se test här) på motsvarande 50 hk. En elsnurra som enligt uppgift ska ge en toppfart på hela 37 knop, även om vi inte lyckades komma upp i det under testet. Enligt samma källa ska man också komma undan med en förbrukning på imponerande 1 kW per knop, och det kan vi bekräfta. Åtminstone upp till omkring 20 knop där förbrukningen drar iväg en del. Det är i samma nivå som Candela C-8, även om jämförelsen haltar då det är en daycruiser över 8 meter med ett par kojplatser och toalett. Men ändå.
Hamnen synar korten
Naturligtvis synar Hamnen uppgifterna samtidigt som vi lär känna dess starka och kanske mindre starka sidor där god stabilitet, stora lastytor och återigen – ett föredömligt lättdrivet skrov är exempel på det förstnämnda.
Se också:
RIB Unlimited – snabb, billig och okomplicerad eldrift
På minuskontot noterar vi att det inte finns någon snabbladdning och att vissa detaljlösningar känns lite ofärdiga, för att inte säga hemvävda. Båten kan också fås med en bensindriven snurra på mellan 60 och 80 hästkrafter. Under buskörningen i lite svallvågor så märks också att kraften från elmotorn inte riktigt räcker till för att enkelt gasa ur kniviga situationer, såsom när man lagt skrovet på sidan i aktersvallet och snabbt vill gasa iväg. Men det ska också sägas att motorn på testexemplaret hade en oönskad begränsning av varvtalet, så när allt står rätt till så kanske inte denna kommentar ens yppats.
Optimal coachbåt
I reportaget säger Gustav Morin att RIB Unlimited 6s kan vara en optimal båt för coachning av segling. Och det kan säkert vara sant, inte minst på klubbnivå. Men vi har fått en del feedback från de med mer erfarenhet av coachning på högre nivå, och de säger att man ofta kör ganska fort för att hinna till både kryss- och länsmärke och att man kör ganska långa sträckor i hög fart för att hinna fram och tillbaka mellan olika seglare för att ge tips och trix längs vägen.
Detta skulle kunna betyda att räckvidden blir ett problem. Man måste helt enkelt räkna på sina egna behov. Det är dock säkerligen så att de skulle fungera för både hamnvakter och flera seglingsverksamheter och en av de stora fördelarna då är att ingen skulle behöva kånka på och hantera bränsle, med allt vad det kan innebära av spill och andra otrevligheter. Bara att plugga in en landströmskontakt.
Svettigt inköpspris
Och så var det en sak till – priset som så ofta ligger eldrivna flytetyg i fatet. Så också denna gång – eller vad sägs om 67 000 Euro (med elmotor) för ett ganska snålt utrustat exemplar.
Se videon med testen i toppen av artikeln!