Det är dessvärre väldigt vanligt att ligor stjäl båtar och utombordare. Men det finns knep för att få tillbaka stöldgods och sätt att hindra båtjuvarna.

Här ger vi på Skippo tillsammans med Larmtjänst ett antal enkla men effektiva åtgärder som hjälper båtägare att stå emot brott.

Kunskap som skyddar din båt

Ihop med experterna på Larmtjänst har vi samlat ett antal knep och åtgärder som dels avskräcker tjuven men som dessutom ökar chansen för att få tillbaka en stulen båt. Lärdomarna har hämtats från faktiska händelser och stölder som Larmtjänst ihop med Polisen och försäkringsbolag tittat närmre på.

Genom att trycka på artiklarna nedan kan du ta del del av kunskap som skyddar din båt, dess motor och andra värdesaker som hör till.

Att tänka på vid båtköp – en checklista

Det är lätt att känna iver inför ett båtköp men att hålla nerverna i styr och göra en grundlig kontroll lönar sig ofta i längden. Med checklistan nedan kan du se till så att båten du spekulerar på inte är stulen:

Verifiera ägarens identitet

Kontrollera säljarens legitimation och adress för att säkerställa att de verkligen är den de utger sig för att vara.

Identifiera båten och motorn

Kontrollera identitetsuppgifterna för både båten och motorn noggrant.

Dokumentera skrov- och motornummer

Notera skrovnumret och motornumret. Observera att äldre båtar kan ha en ”blå skylt” som inte är samma som skrovnumret. Var uppmärksam på att dessa nummer kan vara förfalskade.

Registreringsnummer

Skriv ner båtens registreringsnummer om sådant finns.

Efterfråga dokumentation

Be om båtpärm, instruktionsböcker, alla nycklar, servicebok och servicehandlingar.

Anteckna säljarens uppgifter

Notera säljarens namn och personnummer. Om säljaren är ovillig att lämna denna information kan det vara en varningssignal.

Kontrollera försäkring

Ta reda på vilket försäkringsbolag båten är försäkrad hos och kontrollera försäkringen.

Bekräfta äganderätt

Säkerställ att säljaren verkligen äger båten eller motorn de försöker sälja. Be om en giltig åtkomsthandling som styrker inköpet.

Kontrollera betalningsstatus

Ta reda på vilket försäkringsbolag båten är försäkrad hos och kontrollera försäkringen.

Gör en koll hos myndigheter

Kontrollera med polisen och Larmtjänst att båten eller motorn inte är efterlyst som stulen och att alla uppgifter du samlat in är korrekta.

Köp hos marinhandlare

Överväg att köpa begagnad båt eller båtmotor hos en etablerad marinhandlare för extra säkerhet.

Konsumentköplagen

Kom ihåg att du alltid kan häva ditt köp om varan är behäftad med fel enligt konsumentköplagen.

Vikten av dokumentation!

Lika viktigt som att hålla koll på båten att att föra god dokumentation över den. Genom att ha skrov- och motornummer nedskrivet i såväl ditt båtkort som i din båtprofil på Skippo har du kommit en lång väg!

Ditt båtkort bör inte finnas ombord på båten. Förvara det istället någonstans där du vet att det ligger. Ännu bättre är att fylla i skrov- och motornummer direkt i Skippo-appen. Detta gör du enkelt genom att i bottenmenyn trycka på Min båt, fylla i alla uppgifter och då även dessa unika identifikationsnummer!

Fotnot: Se till att fylla i rätt identifikationsnummer på rätt plats, exempeltexterna i appen stämmer inte i nuläget.

Säker försäljning av båt, båtmotor och vattenskoter

Går du i tankarna att sälja din båt? Var på din vakt. Även om du har goda intentioner är det inte alltid den andra parten i affären har desamma. Med dessa tre åtgärder kan du försäkra dig om att inte bli lurad på både båt och pengar.

Betalning före överlämning

Lämna aldrig bort båten, motorn eller vattenskotern eller båttillbehöret innan du har fått full betalning. Det kan tyckas vara en självklarhet men tåls att påminnas om då det är något som är frekvent förekommande.

Verifiera köparens identitet

Kontrollera köparens legitimation för att säkerställa att de är den de utger sig för att vara. Ta gärna även kontaktuppgifter till köparen om något skulle gå fel i köpet längre fram.

Skriv ett detaljerat kvitto

Skapa ett utförligt kvitto som inkluderar skrovnummer, motornummer, servicebok och andra relevanta uppgifter. Se också till att dela med dig av båtens tidigare köp- och säljhistorik med köparen.

Skydda dina prylar från tjuven

Många lämnar naivt nog dyra prylar i båten. Samtidigt ökar antalet anmälda stölder från båtar kraftigt. Det tar en tjuv bara några sekunder att stjäla allt från plotter eller andra dyrbara tillbehör.

Det bästa är alltid att ta med saker som du inte vill bli av med hem från båten. Vet du med dig att du ska resa iväg under en längre period är detta extra viktig, givetvis gäller dessa råd för såväl sommaren som vintern.

Fotnot: Artiklarna och videorna om båtstölder är producerade i samarbete med Larmtjänst som är en icke vinstdrivande branschorganisation med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet. Videorna är fiktiva men baserade på verkliga händelser.