Seglande drönare nytt vapen mot den globala uppvärmningen

Hur mycket koldioxid upptas egentligen av haven? Vem är den största boven? Det och mycket mer ska en ny typ av seglande drönare ta reda på i riktigt svårtillgängliga farvatten.

Segeldronare_plast_hav
Seglande drönare ska bidra till att minska den globala uppvärmningen,

Det hela började med att man skickade ut den nya typen av seglande drönare i orkanen Sams väg för att samla in data och förbättra prognosmodellerna. Nu har Saildrone, som företaget bakom drönarna heter, sjösatt ytterligare tre exemplar som ska mäta koldioxidhalten i haven – med början i Golfströmmen.

Se också:
Drönare bekämpar miljöbrott i Gibraltar sund
Drönare snabbast på plats vid sjöräddning

Uppdraget leds av forskare från University of Rhode Island och syftet är att lära sig mer om processen genom vilken haven absorberar koldioxid.

Spretiga uppgifter

– Det finns en stor osäkerhet i havets koldioxidupptag. Nästan fyra miljarder ton CO2 skiljer genomsnittet av de modellbaserade uppskattningarna från våra observationsbaserade uppskattningar. Denna differens motsvarar nästan lika mycket koldioxid som hela USA släpper ut varje år, säger Jaime Palter, en av forskarna bakom projektet.

Vidare menar Palter att mätningarna kommer att bli avgörande när det gäller att ta itu med den globala uppvärmningen samt att hålla länder ansvariga för att minska utsläppen.

Filmade orkanen Sam

De seglande drönarna är väl beprövade och har seglat över Atlanten med framgång i båda riktningarna. Speciellt utmanande var seglatsen då man spelade in en video från insidan av orkanen Sam. En närbesläktad variant av dessa drönare blev också den första obemannade farkosten att segla runt Antarktis.

Data i realtid

De tre nya drönarna kommer att verka i Nordatlanten och segla fram och tillbaks över Golfströmmen i sex månader. Under tiden kommer data att skickas till forskarna i nära nog realtid.