Yanmar storsatsar på eldrift för segelbåtar

Så här ser den ut – Yanmars första stora satsning på eldrift. En drivlina för segelbåtar som kommer att premiärvisas om ett par veckor. Yanmar SDe15 kW var namnet.

Yanmar-eldrift-inledning
Yanmar lanserar en eldiven drivlina för segelbåtar.

Frågan var inte om utan när Yanmar skulle lansera något inom eldrift. Svaret är nu. Nyheten består i en drivlina för segelbåtar som kommer att erbjudas i tre varianter – 7, 10 och 15 kW.

Lätt att konvertera

I övrigt är informationen knapphändig, för att inte säga obefintlig. Klart är dock att stora ansträngningar gjorts för att konverteringen från fossildrift till el ska vara så smärtfri som det bara går på redan befintliga båtar. Därav en så kallad ”plug and play”-plattform där ett minimum av nya infästningar, motorfästen och annat ska behövas.

Eller som Floris Lettinga, försäljnings- och marknadsdirektör på Yanmar uttrycker det:

Yanmar-eldrift
Yanmars första stora satsning på renodlad eldrift är en drivlina för segelbåtar som kommer i varianterna 7, 10 och 15 kW.

– Vårt elektriska framdrivningssystem skiljer sig från andra på marknaden. Våra tekniker har skapat ett smart, integrerat system på en plug and play-plattform som hjälper båtfolk att enkelt byta till elektrisk framdrivning. Vi är alla på en hållbarhetsresa tillsammans och med E-Sail Drive-lösningen siktar vi på att inspirera båtfolk att gå med oss ​​för att minska vår miljöpåverkan ett steg i taget.

Fler storlekar på gång

Först ut är SDe15 kW som kommer att premiärvisas i Yanmars monter på Cannes Yachting Festival den 10-15 september varpå de båda övriga modellerna kommer vartefter. Oklart exakt när och i vilken takt dock.