Vindkraft i Östersjön – Försvarsmakten vill stoppa planerade byggen

Vindkraftsparker i Östersjön kan kraftigt försämra vår förmåga att upptäcka militära hot. Nu vill Försvarsmakten sätta stopp för flera planerade byggen.

Foto: Pexels/Enrique

Vindkraftverks torn och dess blad skapar ekon och andra störningar som i sin tur kan påverka Försvarsmaktens radar. Enligt analyser kan störningarna fördröja att kryssningrobotar påväg mot Sverige upptäcks med uppemot en minut.

– Det är inget vi kan acceptera med dagens hotbild och det ansvar vi har mot Sverige som nation, säger Carl-Johan Edström till SVT Nyheter.

Nyhetskanalen har tagit del av en rapport från Försvarsdepartementet där det framgår att det saknas förutsättningar för att etablera vindkraft i stora delar av Östersjön. Rapporten grundar sig i bedömningar gjorda av Försvarsmakten och sträcker sig från Åland i norr till Öresund i söder.

Potentiell elförsörjning för 6,8 miljoner villor

I samma område finns det långtgående planer på flertalet stora vindkraftsparker som har pekats ut som centrala för klimatomställningen. De parker som omfattas skulle sammanlagt kunna producera 136,4 terawattimmar per år. En siffra som motsvarar elförbrukningen i 6,8 miljoner genomsnittliga villor i Sverige.

– Vi är också beroende av en hållbar energiförsörjning för vår verksamhet. Vi vill komma in tidigare i processen för att kunna definiera var det går bra att bygga, säger Carl-Johan Edström.

Enligt honom ser man stora svårigheter i en samexistens mellan stora vindkraftsparker och dagens militära förmåga att försvara Sverige.

Men beslutet ligger inte på Försvarsmaktens bord utan hos Regeringen. I en intervju med SVT säger försvarsminister På Jonson (M) att de behöver göra en samlad bedömning.

– Vi väger naturligtvis in det Försvarsmakten säger, men jag vill inte föregripa den bedömning som vi kommer att behöva göra, det får vi återkomma om.