Vattenskidor – den stenhårda sporten bakom kulisserna
Alla känner till den men få vet vad den går ut på. Här tar vi rygg på några av världens skickligaste utövare av vattenskidor som sport. Se dokumentären!
Att komma upp med nöd och näppe bara för att vingla runt ett par varv i hemmaviken är en sak. Att försöka livnära sig på denna sport är en annan. Här får vi en inblick i hur det är att ägna all sin vakna tid åt att bli en enda sak. Att bli bäst på vattenskidor.
Se också:
Rekord – världens yngsta vattenskidåkare!
76,2 meter – rewkordhopp med vattenskidor!
Upptäcktsresan – fartfylld vattensport utan en droppe bensin
Vattenskidor i Holland – världens mest avslappnade båtliv
En dokumentär om vattenskidåkning med andra ord. Men det stannar inte där då det även kommer att handla om medgångar, motgångar, skador, vilja, passion, rädsla och adrenalin i en intensiv kombination. Men också om vilka vägar man kan välja inom denna sport.
Teaser till dokumentären om vattenskidor som sport och några av dess mest hängivna utövare. Se hela dokumentären längre ner i artikeln.
Slalom
Åks på en bana med 6 bojar som skall rundas och efter varje passering höjs hastigheten och vid maxfart (Damer -55 km/h, Herrar -58 km/h) kortas draglinan. Den som klarar flest bojar (räknat från officiell starthastighet) har vunnit. Halv- och kvartsboj räknas på ett föreskrivet sätt.
Trick
Trickåkning som också åks valfritt på en eller två skidor har två passeringar på 20 sekunder. Inom den tiden skall de trick göras som åkaren har satt upp i sitt program och i rätt inbördes ordning. Enbart godkända trick räknas till resultatet och ger poäng endast en gång. Det gäller att kombinera in så många eller så högst poängsatta som möjligt. De svåraste tricken ger mest poäng men tar ofta också längst tid. De riktigt snabba åkarna kan hinna med över 40 trick.
Hopp
I hopp används två skidor. Man åker över en hoppramp som är 150, 165 eller 180 cm hög, och försöker att hoppa så långt som möjligt. Hopphöjd och maxhastighet för de olika klasserna är bestämda i reglerna. Hög fart och hög höjd ger längre hopp för de åkare som bemästrar rampen.
Se dokumentären om vattenskidor som sport och några av dess mest hängivna utövare.
Vattenskidåkning i Sverige
Sverige har en lång tradition med flera förbundsbildningar och under 1940-talet påbörjades organiseringsförsök på skilda håll med diverse kortlivade resultat och arrangemang. Sålunda avhölls ett första SM redan 1953. Efter tävlingarna 1960 uppkom behovet av ett fastare klubbsamarbete.
Fick bli NM
De planerade tävlingarna hos Fengersfors Vattenskidklubb i Dalsland fick omändras till ett officiellt NM för att kunna locka deltagare från alla länderna i Norden. Så uppkom bildandet av det nya Svenska Vattenskidförbundet som upptogs i Riksidrottsförbundet (RF) redan 1962 och alltjämt existerar, men nu namnändrat till Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet.
Få aktiva utövare
Antalet aktiva utövare understiger tiotusen åkare medan de oorganiserade kan räknas i hundratusental. Hur man använder vattenskidor som redskap skiljer sig med andra ord.
Källa Wikipedia.