Västkuststiftelsens skitbåt är ett jättelyft för miljön

Visst kan man göra sig lustig över ett skepp lastat med bajs. Eller en besättning som har ett skitjobb. Likväl är Västkuststiftelsens pilotprojekt en stor framgång.

Sugtömning_båt_Saxen_Västkuststiftelsen (kopia)
Slamsugning av slutna tankar på skärgårdsöarna är framtiden konstaterar Västkuststiftelsen efter ett lyckat pilotprojekt.

Fast egentligen är det inte båten som är grejen. Den stora vinsten för miljön ligger i en ny metod för hantering av latrinavfall på skärgårdsöarna.

Det hela började i liten skala med att ett tiotal toaletter som fick slutna tankar där latrinavfallet tömdes med hjälp av ett mobilt slamsugningssystem. Ett genidrag skulle det visa sig då den nya metoden visade sig både effektivisera arbetet avsevärt. Men också förbättra arbetsmiljön genom att minska tunga lyft.

Viktigast av allt är kanske ändå att detta förhindrar läckage av latrinavfall (läs gödning) till havet med allt vad det bidrar med till algblomning och igenväxning av grunda vikar.

Projektet växer

– Vi ser stora fördelar med det nya systemet. Det är en mer hållbar lösning som både gör våra entreprenörers arbetsmiljö bättre och minskar påverkan på den känsliga skärgårdsmiljön. Under 2025 kommer vi därför att modernisera fler toaletter där det är möjligt, säger Florina Lachmann, koordinator för skärgårdsrenhållning på Västkuststiftelsen.

Satsningen under 2025 finansieras genom ett LOVA-bidrag (Lokala Vattenvårdsprojekt) från Länsstyrelsen i Västra Götaland och arbetet utförs av Brandskärsbåtar AB, en av Västkuststiftelsens upphandlade entreprenörer för skärgårdsrenhållning.

”Det ska vara enkelt”

Allt sammantaget sköter och underhåller Västkuststiftelsen nära 100 toaletter i skärgården. Många av dessa är även utrustade med mindre utrymmen för sophantering, vilket gör det enkelt för båtbesökare att hantera sitt hushållsavfall på ett ansvarsfullt sätt.

Här hittar du Västkuststiftelsen samtliga toaletter och sopstationer.