Skärgårdsstiftelsen kan behöva sälja mark när bidrag dras in

Inom ett par år går Skärgårdsstiftelsen miste om cirka en tredjedel av sitt bidrag från regionen. Ett besked som i förlängningen resulterar i sämre underhåll och service i naturreservaten. Men stiftelsen kan dessutom bli tvungen att göra sig av med mark.

Skargardsstiftelsen_tillsynsman_bat
Höjd ambitionsnivå, förbättrad service och nya arbetssätt. Det är några av anledningarna till att en stor del av skärgårdens tillsynsmän nu får leta efter nya jobb.

Skärgårdsstiftelsen, som sköter och bevarar områden runt omkring i Stockholms skärgård, går inom ett par år miste om miljonstöd från Region Stockholm. Totalt rör det sig om 24 miljoner kronor som försvinner ihop med det årliga investeringsbidraget. En summa som utgör cirka en tredjedel av de 76 miljoner man årligen tar del av från regionen, detta enligt tidningen Skärgården.

Med det minskade anslaget kommer Skärgårdsstiftelsen att från 2025 och framåt få göra betydande omprioriteringar i vilka åtgärder som ska utföras i de icke kommersiella delarna, det vill säga för bidragsfastigheter (här ingår vägar, kajer, fyrar, kvarnar samt vatten och avlopp till stiftelsens fastigheter reds. anm), bevarande, skriver Karin Fälldin (C) i ett mejl till tidningen.

Men även den service som Skärgårdsstiftelsen erhåller kan komma att dras ner på. Med detta inkluderas allt från soptömning till bastu och skyltning i naturreservat.

Beskedet borde dock inte komma som en chock. Redan när investeringsbidraget beviljades 2019 var det riktat till att stötta stiftelsen med dyra reparationer och underhåll av fastigheter. Man slog samtidigt fast att Skärgårdsstiftelsen framgent skulle behöva spara pengar och samtidigt öka sina egna intäkter.

Fastigheter och mark kan behöva säljas

Stockholms skärgårdsregionråd Gustav Hemming (C) öppnar nu för att sälja mark, fastigheter och stugbyar för att stiftelsen ska kunna spara pengar.

Vi från Region Stockholm tycker absolut inte att stiftelsen ska avyttra stora delar sina marker eller någon annan av de större besöksanläggningarna. Däremot kan det alltså finnas vissa mindre delar som inte är lika viktiga för stiftelsen, säger Gustav Hemming till Tidningen Skärgården.

Idag äger stiftelsen över 100 permanenta boenden och nästan lika många fritidshus runt om i skärgården. Det totala antalet byggnader som man förvaltar är cirka 2 000. De land- och vattenområden som förvaltas mäter tillsammans över 30 000 hektar.

De kommersiella delarna behöver innan 2026 vara självfinansierande genom hyror och arrenden. Hit räknas bland annat restauranger, vandrarhem, hotell, servicebyggnader och stugor för uthyrning. Stiftelsens inom kort avgående vd Anna Waxin ser hopp trots lackande resurser.

Det är möjligt för stiftelsen att uppnå en självfinansieringsgrad på 100 procent för det kommersiella delarna till 2026.