Valross på unikt besök i Smögen – liverapport!

Valross-i-sverige

Valross-i-sverigeHamnen når Bobo Syversen från Smögen som precis tagit den här bilden på en valross mitt i Smögens hamn. 

– Den är nog tre meter lång och har väldigt små betar. Jag tror att det är en ung hane. Enligt en kompis till mig så har man sett den här valrossen i Skagen. Nu verkar alltså samma Valross ha simmat hit, säger Bobo Syversen.

Den har simmat runt en del i hamnen men nu ligger den och sover på en brygga som vanligtvis härbärgerar en vattenskoter. 

Försökt att mata valrossen

– Många har försökt att mata valrossen med räkor och fisk men den verkar inte ha någon större aptit. Den kanske är för trött för att äta efter den långa simturer. 

Se också: 
Seglande barnfamil attackerad av päckhuggare
Enorm val simmar i båthamn

Bobo Syversen är en känd seglarlegendar som bott på Smögen större delen av sitt liv, men han har aldrig sett något liknande. 

24 år sen en valross besökte Sverige

– Att valrossar rör sig i våra vatten är väldigt ovanligt. År 1998 var senast som det rapporterades om att en valross simmat i svenska vatten, säger en zoolog från Naturhistoriska riskmuseet till Hamnen.se.

Den valrossen sågs bland annat ligga på en badstrand i Åsa i Halland.

Valrossen som nu ligger i Smögen och vilar sig har döpts till Freja och har under en månads tid uppehållit sig längs Nordjyllands kust. 

En långväga vandrare

Men det verkar som att Freja varit på vandring länge, faktiskt ett helt år. Första observationen var redan den 17 februari 2021 i Vorupör i Danmark. Sen sågs den i  danska Hvide Sande, vidare den 20 september i Wangerooge, Tyskland och sen i Holland. Efter verkar den ha tagit sig till Shetland, tillbaka till Danmark och nu i Bohuslän.

Undra på att han är trött.

Valross i Spanien

I fjol var ytterligare en valross på vift. Den tog sig hela vägen ner till Spanien. Den fick namnet Wally men sågs lyckligtvis på Island ett par månader senare. Den kunde identifieras tack vare tydliga märken fenor och hals. 

Enligt havet.nu så är det mycket riktigt ovanligt med valrossar på dessa breddgrader. Men det händer att unga hanar ger sig ut på långturer i väntan på att bli tillräckligt stora för att kunna para sig. 

En annan förklaring kan vara att livet i Arktis har blivit mer besvärligt då bristen på is gör det svårt att finna isflak att ta skydd på. 

 Foto: Bobo Syversen.