Tullen i ny insats – söker igenom båtklubbar i jakt på smuggling

I en ny kraftsamling hoppas Tullverket få bukt med smuggling i fritidsbåtar. Under sommaren kommer man göra påhälsningar hos uppemot 60 båtklubbar i södra Sverige.

Niklas Delin, gruppchef vid Tullverkets kontrollavdelning syd. Foto: Tullverket.

Kanske inte ett vida känt faktum men ändock en sanning. I samband med sol, värme och båtsäsong ökar även risken för smuggling. Platsen för denna typ av brottslighet är oftast båtklubbar.

Nu gör Tullverket en kraftsamling för att få stopp på illegal införsel av narkotika och alkohol och andra föremål som olovligen kan ha först in i Sverige med fritidsbåtar.

Men man kommer inte att klara utmaningen helt på egen hand.

– Vi behöver båtfolkets ögon och öron för att upptäcka smugglingen i småbåtshamnar. Det kan till exempel vara små snabbgående båtar som går till sjöss på underliga tider eller när det är dåligt väder. Om man ser något misstänkt ska man inte ingripa själv utan kontakta oss direkt, säger Niklas Delin, gruppchef vid Tullverkets kontrollavdelning syd.

Man ber också de som vistas utmed våra kuster att hålla utkik efter annorlunda händelser såväl till sjöss som i hamn. Detta kan bland annat vara småbåtar i kontakt med stora fartyg ute till sjöss eller någon som färdas med släckta lanternor under nattetid.

Kontroller i cirka 60 hamnar under säsongen

Som en del av detta kommer Tullverkets personal att göra besök hos uppemot 60 hamnar i södra Sverige under båtsäsongen. Bland dessa hör populära färdmål som Borstahusen, Kivik, Lomma och Höganäs.

Insatsen görs ihop med Skånes båtförbund och Länsstyrelsen i Skåne.