Sverige vässar beredskapen mot sabotage under vattnet

Det gick hett till utanför Blekingekusten när fem korvetter, patrullfartyget HMS Malmö och flera sjöoperativa helikoptrar från flygvapnet övade såväl undervattenstrid som ytstrid.

Stridsövning-korvett
En målsökande ubåtsjakttorped avfyras mot övningsmålet. Ombord på fartyget kan man styra och kommunicera med torpeden genom en koppartråd. Foto Ola Jacobsen/Försvarsmakten.

Ett av de scenarier som övades har tyvärr blivit extra aktuellt de senaste åren. Att hantera hot mot undervattensinfrastruktur. Något som personal från såväl Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona och Fjärde sjöstridsflottiljen på Berga, Stockholm har varit engagerade i dagarna

– Övning byggde på att det rapporterats in störningar på undervattenskablar och man befarar sabotage. Som svar skickar vi ut en fartygsstyrka för att undersöka och hitta den som eventuellt ligger bakom, oavsett om sabotaget genomförts av någon under ytan eller från ett ytfartyg. De senaste åren har vi tyvärr sett flera verkliga händelser på samma ämne så övningen känns mycket relevant, säger divisionschef Magnus Almquist på Försvarsmaktens hemsida.

Sjöstrid-övning
Sonaroperatören på HMS Karlstad söker efter undervattensmål. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten.

Ett förprogrammerat övningsmål rör sig under ytan och fartygen och helikoptrarna turas om att anfalla eller leda in någon annan för anfall. Besättningarna övar på rutinerna att fälla sjunkbomber och skjuta övningstorpeder mot målet. HMS Helsingborg var en av de korvetter som sköt övningstorped. För fänrik Agnes, ubåtsjaktofficer, var det första gången.

– Jag har skjutit simulerat, både i skolan och på fartyget tidigare, men det här var första gången som jag sköt en torped som lämnade fartyget. Man hör inte ens att torpeden går iväg från stridsledningscentralen där jag sitter, men bara det att man vet att det är på riktigt ger en helt annan känsla och förväntan, både på mig själv och från resten av fartyget, säger Agnes.