Studenter räddar liv till sjöss med hjälp av AI

Ett skräddarsydd AI-lösning för att hålla båtar och framför allt motorer i topptrim. Det är den korta beskrivningen av projektet AI for Impacts insats för Sjöräddningssällskapet tillsammans med unga studenter. Se videon!

AI-inom-Sjöräddningen
En räddningsbåt som ligger still kan inte rädda liv och då kan vi inte utföra vårt uppdrag, menar Jonas Carlsson på Sjöräddningssällskapet.

Fem verksamheter har fått stöd från universitetsstudenter att utveckla sina första AI-lösningar. Däribland Sjöräddningssällskapet vars verksamhet bygger på att båtar och motorer verkligen fungerar i skarpt läge.

Mycket information

I detta fall gick projektet sålunda ut på att samla in mängder av information från båtarna, – varvtal, tryck, temperatur, bränsleförbrukning, för att nämna en del. Mängder av data med andra ord som är svåra att dra några egentliga slutsatser från.

Det är här som AI kommer in. En AI-modell som kan analysera datan från sensorerna och hitta avvikelser från det normala som en människa skulle missa.

Sjöräddningssällskapet tar hjälp av AI för att hålla koll på varvtal, tryck, temperatur, bränsleförbrukning med mera. Se videoklippet!

– Vår bild av AI innan vi började det här projektet vad något abstrakt, som alla pratar om men som ingen egentligen vet vad det är eller hur det påverkar oss. Att få se graferna var en aha-upplevelse. Då blev AI konkret, det är något som kan hjälpa oss. Nu ska vi försöka implementera så mycket av det här som bara går, säger Jonas Carlsson på Sjöräddningssällskapet.

Se videon!