Söderarm tvingas lägga ner – slängs ut av Försvarsmakten

Årets julbord på Söderarm blir det sista. Under våren avvecklas verksamheten som makarna Anngret och Åke Anderson drivit i ett kvarts sekel. Detta eftersom ön behöver tas i anspråk av totalförsvaret.

Upptäcktsresan_Finland_del1_hamnen
Den trygga lotsplatsen på Söderarm.

I 18 års tid har Anngret Andersson välkomnat gäster till Söderarm för allt från konferenser till bröllop och rundvandringar. Nu tvingas dessvärre Anngret och maken Åke avveckla sin verksamhet när Fortifikationsverket som äger lokalerna väntar nya hyresgäster, detta skriver Tidningen Skärgården.

– Jag har fått besked om att Försvarsmakten ska vara här från och med 2026, och då kunde inte Fortifikationsverket förlänga hyreskontraktet för oss. Även om de kunde så skulle jag ha sagt nej, för det går inte att driva verksamhet av kvalitet på de premisser som uppstod, säger Anngret Andersson till tidningen.

Verksamheten kommer att behöva avvecklas successivt under våren men fram tills dess kan man vänta sig samma gamla varma välkomnande som vanligt.

– Det känns inte roligt alls. Men vi kommer att köra fullt ös nu fram till jul. Vi ska sluta med flaggan i topp och hoppas att många tar sista chansen att besöka oss nu under hösten och till julborden. Vill man uppleva Söderarm måste man komma nu.

Vädjanden om att samarbeta och tillsammans förvalta ön har varit förgäves.

–  Jag skulle vilja säga att de kastar ut oss, inte bara som företag utan även som boende, säger Anngret Andersson till Skärgården.

Försvarsmakten tar över

Motiveringen från Fortifikationsverket och Försvarsmakten är att det allvarliga omvärldsläget fått myndigheterna att återigen ta Söderarms skjutfält i bruk.

– Området ägs av staten. På Söderarms skjutfält och på Torskär kommer det att råda tillträdesförbud då de blir skyddsobjekt. Detta då vi bland annat kommer att bedriva skjutningar där, och gör så för att bland annat skydda tredje person när vi övar. Söderarms skjutfält är närmast ett unikt skjutfält för att träna amfibieförband i komplex skärgårdsterräng, säger Jimmie Adamsson, pressofficer vid Marinstaben till tidningen.

Många har läst

Populära båttester

Skippo Upptäcker

Båtliv på höst och vinter

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö