Fjäderholmarna – historiska skärgårdsidyllen mitt i stan

Mitt i stan är kanske att överdriva. Men blott 30 minuter med båt från centrala Stockholm ligger denna pittoreska skärgårdsö. Se reportaget!

Ett besök på Fjäderholmarna var en gång i tiden så lagom muntert. Speciellt som denna plats där och då var en dumpningsplats för latrin – eller skit för att prata klarspråk.

2,6 liter brännvin

Desto mer livat blev det lite längre fram i historien. Då var Fjäderholmarna stället att söka sig till när tarmen sved och när suget efter brännvin steg. Här kunde man köpa den ädla drycken på kanna eller per 2,6 liter för att vara exakt. Fjäderholmarna nämns första gången i ett köpebrev från 1381. Namnet kommer från Fierdholmarna, holmarna på fjärden.

Vilt brännvinskrig

På 1800-talet hade Fjäderholmarna stor betydelse under brännvinskriget mellan LO Smith och det nya spritmonopolet i Stockholm. I början av 1920-talet tog marinen över öarna för att bygga ammunitionsfabrik. Under andra världskriget var öarna militärt område.

Idag är Fjäderholmarna mest av allt bara en idyll med museum, café, restaurang med tillfälliga förtöjningsplatser, gästhamn med platser för övernattningar och annat som lockar folk från när och fjärran. Och som det lockar. Eller vad sägs om att upp till 4 000 besökare flanerar här varje dag när den svenska sommaren är som bäst?

Det mesta av det bästa

Bland de 4 000 räknar vi denna dag in Skippos Claes Olivecrona och Svenska Sjös Emma Lagerström som suger ut det mesta av det bästa under sin vistelse.