Sharrow släpper lågprispropeller i aluminium för små motorer

Ordet lågpris kanske ska tas med en nypa salt. Den nya vispen i aluminium börjar på 20 000 kronor. Men samtidigt ger den samma löften som sin betydligt dyrare motsvarighet i stål.

Sharrow Marines egendomliga torodialpropellrar har skapat rubriker världen över. Om inte för sitt utseende så för prislappen som följt med. En modell i rostfritt stål byggd för en utombordare på 150 hästkrafter har kunnat kosta uppemot 50 000 kronor.

Ett pris inte allt för långt ifrån vad en Yamaha med 500 timmar på klockan eller något äldre Optimaxmotor går för på begagnatmarknaden. Samma motorer som Sharrow menar att deras propellrar skulle kunna göra underverk för.

Nu kan det dock bli ändring på detta.

Tillverkaren har nyligen lanserat en helt ny modellinje, kallad MX-A, av propellrar gjutna i aluminium snarare än stål. Ett materialval som mer än halverat tillverkningskostnaderna.

– Nu kan ägare av gamla 2-taktsmotorer få samma bränsleekonomi som en 4-taktsmotor utan den enorma kostnaden för att uppgradera till en 4-taktsmotor, säger Greg Sharrow, grundare och vd för Sharrow Marine.

Ett stort spann av motorer

Tidigare har Sharrows propellrar endast varit tillgänliga för motorstorlekarna 150 hästkrafter och uppåt. Med den nya MX-A-linjen kommer snurror på såväl 40 som 200 hästkrafter kunna dra nytta av den effektiva tekniken.

Löftena som lämnas förutom drastiskt förbättrad bränsleekonomi inkluderar: minskat ljud, bättre effekt på back, snabbare planing vid låga varvtal och lättare manövrering.

– Våra nya propellrar kommer att göra det möjligt för fullastade små båtar att snabbare komma upp i planing utan att behöva flytta vikten framåt, vilket ofta är nödvändigt med konventionella propellrar, säger Greg Sharrow och fortsätter:

– I praktiken ger MX-A-propellrar 4-taktsmotorer den låga ändkraft som endast 2-taktsmotorer kan erbjuda. Eftersom Sharrow-propellrar har ett anmärkningsvärt grepp i vattnet, kan små utombordsmotorer få stark backkraft, vilket gör manövrering vid tilläggning lättare och säkrare

Skippos redaktion ber om att få återkomma med ett test av Sharrows nya propellrar när ett tillfälle ges!