Okänt 1700-talsvrak funnet i Nyckelviken i Nacka
Det som skulle bli ännu en dag av dykning efter skrot och miljögifter i Rena Mälarens regi växte till något större förra helgen då man fann ett vrak från 1700-talet i Nyckelviken strax utanför Stockholm.
Han har figurerat på Hamnen förr i egenskap av grundare av aktiv skräpdykare i föreningen Rena Mälaren och som sådan får man också uppleva mycket. Som den gången han hittade en stor låda med hasch till ett värde av 400 000 kronor. Eller när Fredrik Johansson, som han heter, byggde ”Jävlabocken”, en jättelik julbock av alla alla bildäck, bilbatterier, elsparkcyklar, toalettstolar, handfat och annat skit som folk hade dumpat i sjön.
Hittade vrakspillror
Den gånga helgen var det dags igen för ännu en i raden av Rena Mälarens regelbundna dykningar. En dykning som flöt på normalt tills Fredrik stötte på vrakspillror. Något som gjorde att han utökade det förutbestämda sökområdet.
– Det märkliga, säger Fredrik, är att jag hade en diffus tanke på vrak i bakhuvudet redan innan. Vi började dyka. Förmodligen för att dykplatsen låg väl skyddad och skulle kunna vara en perfekt ankringsplats för gamla skepp när det begav sig.
Gissar på 1700-tal
– Plötsligt, vid en brant vägg låg ett 20 meter långt och fem meteter brett skepp med klinkbyggt skrov och några andra detaljer som för mig att gissa att det är från 1700-talet, säger Fredrik.
Så vad blir nästa steg?
– Jag kommer att komma tillbaks och dokumentera och fota och dokumentera ännu mer. Men också söka efter sådant som jag kanske har missat.
– Om det går som jag hoppas och tror så kommer också Sjöhistoriska att engagera sig i detta för att fastställa vad detta egentligen är för ett fynd, avslutar Fredrik Johansson.
Om Rena Mälaren
Föreningen Rena Mälaren grundades av Fredrik Johansson och dagliga verksamheten Främja. Idag är det över 300 volontärer såväl under som över vattenytan som regelbundet är med. Rena Mälaren utför minst en städning i veckan, ofta fler.
Syftet är att få bort gifter från Mälaren/Östersjön samt att väcka opinion så att folk inte fortsätter att slänga sina sopor i vår vackra och ömtåliga vattenmiljö.