Natofartyg på plats i Stockholm – ska skicka signal till Ryssland
Med en marin styrka i Frihamnen vill Nato visa att Sverige nu är inne i försvarsalliansens värme. En liknande styrka kan på sikt bli en kritisk del i att försvara infrastruktur på havsbottnen inom ramen för så kallad seabed-warfare.
Övningen Nordic Response har nyligen avslutats i Norska havet, en övning med över 20 000 deltagande soldater från de 13 Nato-länderna Italien, USA, Frankrike, Kanada, Storbritannien, Belgien, Tyskland, Spanien, Nederländerna, Danmark, Norge, Sverige, och Finland.
Styrkan som nu ligger ankrad i Frihamnen i Stockholm bär namnet Standing Nato Maritime Group One, SNMG 1 och består av fartyg från flera av de allierade länderna.
Kan få uppdrag att skydda havsbottnen
Under åren som gått och i takt med Rysslands upptrappade närvaro i Östersjön har flera exempel av det som kallas för seabed-warfare uppmärksammats. bland dessa är Nord Stream-attentatet kanske det mest nämnvärda men även skadorna som upptäckts på ledningen Baltic Connector mellan Finland och Estland har pekats ut som ytterligare ett exempel på denna typ av angrepp.
Nu kan natofartygen i Frihamnen uppdras med att skydda kritisk infrastruktur som detta.
– Det finns många svagheter på havets botten, säger Didier Maleterre, ställföreträdande chef för Natos marinkommando Marcom, till Dagens Nyheter.
Hoten är en del av det som kallas för hybridkrigsföring som ofta bedrivs för att destabilisera ekonomier. En typ av krigsföring som Maleterre bedömer att alliansen är på väg in i.
– Det här är viktigt. Det är väldigt svårt att säga vem som är ansvarig för det som händer under vattnet, säger Didier Maleterre till tidningen.
Skickar signaler till Ryssland
Man visar medvetet upp stridsfartygen i Frihamnen. Enligt den svenska marinchefen Patrik Gardesten är besöket ett tecken på det kollektiva försvaret och den avskräckande faktorn.
– Det är en stark signal. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har kastat in Europa i en väldigt allvarlig säkerhetssituation. De har än en gång visat att de är villiga att använda militär styrka för att nå sina mål, säger Patrik Gardesten till Dagens Nyheter
Foto: Bene Riobó