Mysteriet löst – därför attackerar späckhuggare segelbåtar

Hämndaktion efter gamla oförrätter. Eller övning för att vässa sin jaktförmåga. Teorierna kring varför späckhuggare plötsligt började attackera segelbåtar har varit många. Nu tror man sig veta svaret.

Späckhuggare-attack-förklaring
Mysteriet kring varför späckhuggare går hårt åt segelbåtar har nu fått sin förklaring. Bilden är tagen från ett annat sammanhang.

Det som började som på en given signal för ungefär fyra år sedan kom sedan bara att eskalera. Något som Skippo har rapporterat om vid ett flertal tillfällen. Inte minst när en svensk barnfamilj drabbades för nästan precis tre år sedan.

Vi talar om späckuggarnas attacker på segelbåtar i allmänhet och deras roder i synnerhet. Attacker som har lett till tappade roder och att båtar sjunkit.

Bilden är tagen från ett annat sammanhang.

Nu anser sig en internationell grupp valforskare med marinbiologen Renaud de Stephanie i spetsen veta anledningen till attackerna. Enligt forskningen (se rapporten här) rör det sig varken om hämndaktioner eller övning. Dessa djur är helt enkelt bara uttråkade och har hittat ett tidsfördriv som får duga. Åtminstone tillfälligt.

Rädd och maktlös

– Självklart kan man känna sig rädd och maktlös när ens segelbåt blir attackerad av späckhuggare. Men samtidigt måste man förstå att det faktiskt inte handlar om några attacker. Späckhuggarna väger flera ton och är oerhört effektiva rovdjur. Om de verkligen skulle vilja attackera en båt i den här storleken så skulle det inte bli mycket kvar av den, säger Renaud de Stephanis till DN.

Späckhuggare när bevisat mycket intelligenta djur. Att tidsfördrivet för tillfället går ut på att söka närkontakt med segelbåtar är något som skulle kunna liknas vid en tillfällig fluga i raden av hyss som har varit på tapeten, rapporterar DN.

1987 såg forskare hur en späckhuggarhona simmade omkring med en död lax på huvudet. Ett beteende som spred sig för att sedan dö ut.

Nästa grej verkade vara att bolla lekfullt med maneter som för övrigt ingår i späckhuggarnas föda.

Fler hyss…

Vissa späckhuggare sågs knuffa på klumpfiskar så att de tappadde kursen utan att för den skull skadas.

Hur länge leken ”knuffa på roder” kommer att fortgå återstår att se.

Så gör du när späckhuggarna kommer

Tidigare var rådet för den som blir attackerad av späckhuggare att stänga av motorn, ta ner seglen och släppa ratten. Det gäller inte längre.

Nu är rådet det rakt motsatta. Att inte stanna utan att hålla farten uppe och att försöka ta sig ut från späckhuggarnas revis så fort som det bara går.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv, kunskap och mycket mer!

    Till Kunskap

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö