Svensk barnfamilj attackerad av späckhuggare!

Familjen kastade loss från Finistère, Spanien, och hann bara 25 sjömil på sin resa över Biscaya när ekolodet började tjuta och späckhuggare gick till attack.

En eller två späckhuggare dök, bokstavligt talat, upp från ingenstans kort efter att barnfamiljen Viktoria Björnberg, Kim Silfving och barnen Juni, 9, samt Nora-Li 5 hade lämnat spanska Finistère med sin nyinköpta Baltic 51.

Se också:
Späckhuggare cirklar runt liten båt – ”Kör för helvete!”
Knölval förirrar sig in i gästhamnen

– Jag stod och styrde i behagliga förhållanden – sol och slör i runt nio knop – när ekolodet började larma för grunt vatten trots att det var 250 meter djupt, säger Viktoria, och fortsätter:

 

Familjen Björnberg/Silfving bjöds på mer dramatik utanför Spanien än vad som var önskvärt.

– Så som av en händelse seglade vi just då på militärt dumpningsområde och kopplade därför inte direkt att det var späckhuggare.

– Men så såg Kim en späckhuggare och då förstod vi att det skulle kunna komma att bjudas på dramatik. Vi pratade engelska med varandra för att inte skrämma barnen.

Ni förstod att båten skulle bli attackerad?

– Nja, det tog inte lång stund innan vi kände dunsar i båten. Vi hade hela tiden span bakåt och var rädda att de skulle ska skada rodret. ​Vi beslutade oss efter några minuter för att vända om och styra in mot land igen, samtidigt som vi kontaktade kustbevakningen. Sedan går det massor av storys i hamnarna om späckhuggar-attacker och vad man ska göra om man drabbas, så vi satte på motorn och varvade ​i ett försök att skrämma bort späckhuggaren, säger Viktoria.

Och kustbevakningen ryckte ut?

– Ja, man är skyldig att rapportera all närkontakt med späckhuggare sedan ett år tillbaka då detta problem plötsligt eskalerade. Därför pågår numera också en intensiv forskning kring den plötsliga ökningen.

Händelsen har inte avskräckt familjen som kommer att segla vidare med en ny stark erfarenhet.

Och…?

– Forskarna har, vad vi har fått höra, två teorier kring detta. Den ena är att dessa intelligenta varelser som jagar i stim med en ganska avancerad taktik och teknik har gått på segelbåtar, oftast mindre, helt enkelt för att öva upp sin jaktförmåga.

Och den andra teorin?

– Det är att späckhuggare blev svårt skadade av en fiskare för något år sedan och att attackerna blev vanligare efter det som någon slags hämndaktion. Det är så illa att delar av den spanska kusten nu är avstängd för nöjessegling på grund av ilskna späckhuggare.

Så hur gick det för er och hur länge varade attacken?

– Den varade i ungefär en timme. Den eller de, vi vet inte säkert om det var en eller två stycken, gick på båten och gnuggade sig och simmade under fören för att sen försvinna och komma tillbaks igen senare. Efter någon timme upphörde det.

Skador?

– Inga personskador men vi har ett missljud när vi kör för motor och tror att propelleraxeln har blivit skev.

Hur kommer det här påverka ert framtida båtliv?

– Jag var väldigt rädd när det skedde men det har inte avskräckt oss för framtida seglatser. Segling kan vara riskfyllt och det finns många risker med oceansegling. Det här är bara ännu en risk att ta hänsyn till. Och så lärde vi oss något.

Ja, vad är den stora lärdomen?

– Att vi gjorde fel som varvade motorn. Forskarna som vi talade med har nu lärt oss att ta ner segel, stänga av motor samt ekolod och annat samt ligga stilla och inte visa sig på däck. Detta för att trigga späckhuggar-attacken minimalt, avslutar Viktoria Björnberg.

Inledningsbilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto Wikipedia.