Mysteriet kring stora båtbranden vid Göteborg förblir olöst

Vad eller vem som startade branden i Björlanda Kile utanför Göteborg där elva fritidsbåtar totalförstördes förblir ett mysterium.

Båtbrand-Göteborg-inledning
Ett snabbt händelseförlopp som hade kunnat sluta mycket värre. Så beskrivs branden i småbåtshamnen i Göteborg som hade kunnat sluta ännu värre. Foto: Joakim Kristensen.

Vem eller vad som orsakade branden i småbåtshamnen tidigt på morgonen den 20 augusti vet man inte. Ej heller hur den startade. Klart är däremot att räddningstjänsten snabbt var på plats och att det rörde sig om fler än de tre till fyra båtar som det först var tal om.

Inga vittnen

– Vi kom till platsen strax efter räddningstjänsten och blev först stoppade av polisen på grund av ett rykte om att det kanske kunde finnas ett vittne eller så någonstans på området. När så inte var fallet släpptes vi fram, säger Robert Falk på Tibblin Marin som hade uppdraget att sanera efter branden.

Det var förstås ingen vacker syn då de drabbade båtarna alla hade brunnit upp från vattenlinjen och uppåt. Resten hade sjunkit till botten.Förutom bärgningen av båtresterna bestod arbetet också i att sanera området på oljespill. Något som kom att ta över två dagar i anspråk.

Bärgning-båtbrand-Göteborg
11 båtar totalförstördes när en brand bröt ut i Björlanda Kile i Göteborg. Foto: Robert Falk.

De omfattande skadorna på båtarna och avsaknaden av vittnen gör att händelsen anses vara omöjlig att utreda vidare. Fallet är nu nedlagt.