Brand i småbåtshamn utanför Göteborg – flera båtar i lågor

Åtta båtar i Torslanda har under tisdagsmorgonen blivit totalförstörda efter en brand i hamnen Björlanda Kile. Vad som orsakat eldsvådan är än så länge oklart.

Larmet nådde SOS larm under den tisdagsmorgon. Enligt Räddningstjänsten ska man kunnat se öppna lågor och svart bolmande rök som steg från småbåtshamnen i Björlanda Kile.

Till en början var spridningsrisken stor och räddningsledare Gunnar Skaven kunde inte utesluta att branden skulle sprida sig till fler närliggande båtar men strax efter klockan sju kunde man dock meddela att branden släckts.

Samtliga båtar har varit mindre öppna sådana och man befarar därför inte att någon legat och sovit i dessa.

– Det är jättesvårt att säga hur många båtar som kommit till skada. Räddningstjänsten säger åtta men sen har sot och sök spridit sig till andra bryggor som legat i lä från bryggan där det brann, säger Joakim Kristensen, aktiv i Björlanda Kile Hamnförening och fortsätter:

– Från tornet i vår vaktstuga kan man se hur brända båtar och vrakdelar hänger i förtöjningar till bryggan.

Visar på vikten av uppsikt över hamnen

Vad som orsakat branden är ännu oklart men Polisen i Göteborg har upprättat en anmälan om skadegörelse och kommer under dagen att utföra tekniska undersökningar på platsen.

Joakim Kristensen vill uppmana andra att ha uppsikt även nattetid i sina hamnar.

– Vi vet inte ännu vad som startat branden men med nattvakter kan en brand upptäckas tidigt och i fall som detta så kan tio minuter göra stor skillnad.