Mariefred laddar upp för besök av allt fler eldrivna båtar

En laddstolpe med två uttag är nu på plats i och går det som man tror och hoppas så kommer den gästhamnen att fyllas på med fler i rask takt.

Laddbox-båt-Mariefred

Marknaden för eldrivna båtar är ännu ny men förväntas ta fart under de närmast kommande åren. Det konstaterar man i Mariefred som nu har fått sin första laddstolpe i gästhamnen. Meningen är att laddningsmöjligheterna ska bli fler i takt med att behovet ökar.

Stigande efterfrågan

– Vi vet att behovet av laddningsmöjligheter för fritidsbåtar kommer att öka. Därför vill vi redan nu ligga i framkant för att möta det behovet. Den första laddstationen för båtar i Strängnäs är nu placerad i Mariefreds gästhamn som är välbesökt av turister, varav många anländer i båt, säger Kjell Andersson, VD på SEVAB.

I samband med driftsättningen av laddstationen för båtar driftsätts också fem nya laddplatser för elbilar på gästhamnens parkeringsplats.

– Det finns en stor efterfrågan på fler laddplatser för elbilar i kommunen och därför blev det ett naturligt steg att utöka med fler sådana vid samma tillfälle. Många besökare parkerar i gästhamnen där det tidigare inte funnits några laddplatser. Det är bra att vi kan erbjuda den här servicen där trycket är högt, avslutar Kjell.

Laddboxarna för båtarna har en laddningseffekt på upp till 22 kW per uttag.