KER 46+ – en ny brutal racer för havet!
Jimmy Hellberg har kappseglat i heta klassen ”Fast 40+” under sommaren och är djupt imponerad över båtens prestanda. Här berättar han varför uppföljaren som är sex fot längre lär bli något alldeles utöver det vanliga!
Jag ska snart berätta om den nya 46-fotaren men för att ge er lite bakgrund så vill jag ge en kort inblick i min sommar med lillasystern på 40 fot.
Jag har alltså under den gångna säsongen seglat en Ker 40+ som är specifikt byggd för heta ”Fast 40″-klassen. En klass som blivit extremt populär och prestigefull på rekordtid i England. Så pass att den fått ta över anrika bucklan ”One Ton Cup”.
Egen klass och handikapp
Fast 40-klassen bygger på en boxregel ungefär i stil med TP52 men som också tillåter att man tävlar på IRC-handikapp. Dock inom ett väldigt smalt spektra. Detta medför att man har ett lite större spann på bland annat tillåtna skrovlängder och vikter. Man måste alltså inte bygga en helt ny båt för att kunna vara med och rejsa i klassen. Till exempel så mäter gamla GP 42:or in.
Kort sagt så är det här ett smart sätt att snabbt bygga en klass på!
Se också:
Ker 40 – fartmonster med fyndiga finesser!
Test av häftiga MC 38
Så till seglingsegenskaperna! Ker40+ är en fascinerande och beroendeframkallande båt som är otroligt ”hal” och går som ett troll på alla bogar – i alla vindar. Jag har fortfarande svårt att greppa hur en båt utan svängköl kan vara så hysteriskt snabb!
Ett kort klipp från sommarens segling.
Blöt som få
Den är helt flushdäckad, så det finns inga faciliteter alls under däck. Den är optimerad för att seglas på The Solent och med mycket fokus på kryss/länsbana och kortare distansbanor.
När vinden ökar blir det rejält blött ombord och det är alltså inte en båt man gärna tar ut på några längre offshore race.
Den dåliga komforten kan man kanske leva med. Den stora haken med båtarna i Fast 40-klassen är att de är lite för små och för lätta/extrema för att mäta bra i regler som tex ORCi, som generellt gynnar tyngre typiska cruiser/racers med inredning i storleksspannet 30-43 fot.
Ny joker i leken
Det är här nya Ker 46+ kommer in i bilden. Den är skapad för dem som vill hävda sig i ORCi men fortfarande få kul och fartig segling i en planande sportbåt!
Jason Kers nya Ker 46+ har mycket gemensamt med Ker 40+ men den är två nummer större, vilket gör att den kommer över storlekströskeln i ORCi och därför lär bli betydligt mer konkurrenskraftig. Trots det är den fortfarande en extrem fullblodsracer.
Till skillnad från 40:an så är 46:an skapad för havskappsegling. Det borde bland annat betyda att den är mer vattentät än Ker 40+ vars alla snygga trimlösningar, med tampar som går genom hål i däcket, gör att allt vatten rinner rätt in i båten. I hårt väder är alla länspumpar konstant igång!
Nya Ker 46+ är inte helt flushdäckad utan har en liten låg ruff likt sin tyngre men ändå framgångsrika föregångare Ker 46, en konstruktion som nu har fem år på nacken.
Ker 40+ som kom för två år sedan är lika snabb som den gamla Ker 46:an så detta indikerar att nya Ker 46+ kommer bli hysteriskt snabb för sin storlek.
Man har forskat hårt på skrovformen med hjälp av datorsimuleringar och lagt stora resurser på att räkna ut lasterna som båten utsätts för. Allt för att kunna optimera konstruktionsmetod och laminattjocklek – man vill ju inte bygga grövre (tyngre) än vad som krävs. Som grädde på moset så byggs båten i pre-preg-kolfiber.
Såhär proffsiga analyser och fina byggmetoder ser man annars bara i Americas Cup-sammanhang. Resultatet är en viktbesparing på ca 600 kg jämfört med föregångaren.
Vidare har riggen blivit lite lägre än den förra 46;an. En kortare mast ger lägre vikt högt upp och minskar inverkan på båtens rätande moment. Man kompenserar genom att ge båten bredare segel, vilket gör båten mer lättrimmad i hårt väder. Tilltaget har visat sig vara gynnsamt i ORCi-regeln.
Man har också satsat på att göra båten enklare att segla i varierande vindar och vågor genom att göra kölbladet större. Samtidigt har man utvecklat en ny effektivare kölprofil för att kompensera det ökade motståndet.
Det som kanske utmärker båten mest är det kraftigt avfasade fördäcket, som ni tydligast ser på bilden med den blå båten i profil. Vi har sett det tidigare på bland annat på IMOCA 60 Hugo Boss. Den här ganska extrema designen förbättrar aerodynamiken och sparar vikt.
Kommer ni förresten ihåg Fareast 31R som jag och Oliven testade 2014? Den hade en variant av detta på fördäck, då i form av ”spoilers” för att förbättra aerodynamiken.
Jag ser fram emot första riktiga bilderna och se om teorierna stämmer i praktiken!
// Jimmy Hellberg.
Ker 46+
Längd: 10,85 m
Längd skrov: 13,7 m
Bredd: 4,40 m
Djupgående: 3,3 m
Vikt: 5 500 kg
Motor: 40 hp
Segelplan: P 18.75m, E 6.22m, J 5.41m
Kategori: ISO CAT.A, ISO OSR CAT.1
Konstruktion: Ker Yacht Design
Varv: McConaghy Boats
Svensk återförsäljare: johan@mcconaghyboats.se. Se mer hos: www.mcconaghyboats.com/ker46plus