Italienskt lyxvarv förvärvar anrika Nautor Swan

Efter 58 framgångsrika år och ett välförtjänt rykte om att bygga särdeles lyxiga, pålitliga och potenta segelbåtar övergår nu 60 procent av Nators aktieinnehav till italienska Sanlorenzo.

swan58-slider-sailing-2
Det italienskta lyxvarvet Sanlorenzo förvärvar anrika Nautor Swan. Bilden föreställer en Swan 58.

Korsbefruktning, fortsatt tillväxt och en stärkt ställning som ett av världens viktigaste segelbåtsvarv. Det är vad parterna ser för sig nu när 60 procent av Naturs aktieinnehav övergår i det italienska lyxvarvet Sanlorenzos ägande.

Men det är bara början då även resten av ägandet ska ha övertagits av Sanlorenzo senast i april 2028.

”Detta kommer att möjliggöra en gradvis integration av de två varumärkena, vilket slutligen skapar den största aktören inom det avancerade nautiska segmentet, med fokus på produktexcellens, produktionsprocesser och försäljningsnätverket”, skriver Natur Swan i ett pressmeddelande.

Och vidare:

”Grunden för partnerskapet med Sanlorenzo kommer att underlätta fortsatt forskning och utveckling av avancerade och innovativa lösningar. Detta inkluderar att utforska nya material, sträva efter hållbarhet – som redan initierats med Swan 88 och som pågår i hela sortimentet, korsbefruktning av tillverkningskunnande och att ta sig in på nya marknader.”

Produktion i Finland

Segelbåtarna kommer dock att fortsätta produceras på Boatbuilding Technology Center (BTC) i Jakobstad, Finland. Åtminstone tills vidare.

Foto: Nautor Swan