Ingarökraschen: Båtföraren aktiv i SSRS – testades inte för alkohol

Föraren i båtkraschen på Ingarö är en erfaren sjöräddare. Mannen har nu stängts av och har fått lämna sina uppdrag. Vad som orsakat olyckan är fortfarande oklart men mannen testades aldrig för alkoholpåverkan.

båt som kört upp på en klippa i Stockholms skärgård

I förra veckan kunde Skippo berätta om hur en båt kört upp på land på sydvästra Ingarö under natten till lördagen. Vi kan nu berätta att den man som framförde båten var aktiv frivillig sjöräddare på en av Sjöräddningssällskapet (SSRS) stationer i Stockholmsområdet.

Mannen har sedermera stängts av och fått lämna sina åtaganden inom organisationen.

– Vi kan bekräfta att han blivit avstängd. Det är ett beslut som tagits i samråd mellan stationen där han varit verksam och vår operativa ledning, säger Mats Ryde, kommunikatör på SSRS.

Vad ligger till grund för avstängningen?

– Han har blivit avstängd och det har att göra med att han under sin fritid uppfört sig på ett sätt som inte är förenligt med organisationens värderingar och vad vi står för.

Testades aldrig för alkoholpåverkan

Vi har tidigare berättat hur ärendet inte förekommit i Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentrals loggar. En uppgift som förbryllat. Nu har det framkommit att en telefon som funnits ombord på båten larmat genom en så kallad kraschfunktion och automatiskt kopplat den före detta sjöräddaren till SOS Alarm.

Där har mannen uppgett att han inte varit skadad och inte varit i behov av medicinsk assistans.

– Vår uppgift är då att föra den nödställda från ett osäkert till ett säkert läge, vilket våra sjöräddare har gjort och agerat korrekt i situationen.

Det är en ganska så uppseendeväckande krasch. Varför har personen inte testats för alkoholpåverkan?

– Vi var den enda enheten på plats och utför inte sådana tester. Varför inte polis varit där och testat är en fråga som lämpar sig bättre för Sjöpolisen, säger Mats Ryde.

Borde inte era sjöräddare ha skyldighet ha rapportera om de misstänker alkoholpåverkan?

– Vår uppgift är som sagt att föra den nödställda personen från en osäker till en säker plats på uppdrag av SOS Alarm.

De frivilliga sjöräddarna som hämtade mannen har ingen utredning mot sig internt hos Sjöräddningssällskapet. Vid sidan av ärendet har det uppförts en anmälan om vårdslöshet i sjötrafik där en polisutredning väntar.

Tidningen Skärgården har varit i kontakt med Sjöpolisen som kommenterar varför de inte befann sig på platsen och varför ett alkoholtest har uteblivit.

– Jo, det är det väl. Det är klart att vi hade önskemål om att vara på plats direkt i anslutning till att olyckan skedde, säger Johan Skogfeldt, gruppchef på sjöpolisen och fortsätter:

– Men det var vi inte av olika omständigheter. Och det tittar ju vi naturligtvis närmare på också.