Hummersäsongen – en olycksdrabbad tid till sjöss

Använd flytväst! Så lyder det enskilt viktigaste rådet från Sjöräddningssällskapet till alla hummerfiskare men det finns mer att tänka på om man ska minska riskerna i en olycksdrabbad tid.

hummerpremiär-tina
Genom att följa fem enkla tips kan man avsevärt minimera riskerna vid hummerfiske.

Hummerpremiären är för många årets verkliga höjdpunkt då såväl privata och yrkesverksamma fiskare ger sig ut för att pröva lyckan. Om lyckan ska bestå gäller det dock att påminna sig om några enkla råd som kan vara avgörande. Här är de fem hetaste tipsen för att minimera riskerna enligt Sjöräddningssällskapet.

Fem livsviktiga tips

Under premiären ger sig både privata och yrkesverksamma fiskare ut för att få upp ett par humrar. Oavsett hur van båtförare eller fiskare man är kan det vara värdefullt att påminna sig om några enkla råd innan du ger dig ut.

  1. Gå aldrig på premiär utan flytväst
    Det viktigaste och enklaste verktyget för ett säkert fiske är att du får på dig flytvästen. Innan du går ut bör du kontrollera att flytvästen är hel. Har du en uppblåsbar flytväst kan du följa de här enkla stegen för att se till att den fungerar.
  2. Se till att du kan larma
    När olyckan är framme behöver du kunna larma. Antingen om du har en mobiltelefon, gärna i ett vattentätt fodral, eller om du har tillgång till en VHF-radio. För att använda en VHF behöver du certifikat samt tillstånd från PTS för att använda den.
  3. Meddela någon på land att du går ut
    Se till att någon på land vet om att du går ut. Meddela även vart du ska gå och när du förväntas vara hemma. Skulle du få ändrade planer bör du även meddela det.
  4. Ha koll på vädret
    Dåligt väder kan komma plötsligt så håll koll på vädret och prognoserna innan du går ut. Det finns flera väder-appar som du kan använda dig av. Bland annat vår app Kustväder samt Sjöfartsverkets app ViVa.
  5. Om olyckan är framme
    Vattentemperaturen har inte hunnit sjunka många grader sedan i somras. Men är olyckan framme och du hamnar i vattnet, kommer också chocken och det gäller att hålla huvudet kallt när du hamnar i kyligare vatten.
SSRS-hummer-premiär
Hummern betingar ett högt pris men den är inte värd livet.

Hummerpremiären inträffar alltid den första måndagen efter den 20 september och inföll i år den 23 september klockan 07.00 på morgonen. Säsongen pågår fram till den 30 november för fritidsfiskare och den 31 december för yrkesfiskare.

Du får endast fiska hummer med hjälp av hummertinor. Skulle du få en hummer med ett annat redskap måste du släppa tillbaka den till havet.

Minst nio centimeter

Hummer måste vara minst 9 centimeter lång. Måttet gäller från från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant. Är den mindre måste den släppas tillbaka. Detsamma gäller om du skulle fånga en hummer med yttre rom.