Inför hummerpremiären – dags att sätta stopp för spökfisket

Rymningshål i hummerburen – låter det helknäppt? Inte om man tänker på att 4 000 förlorade nya hummerburar ligger och spökfiskar varje år.

Hummerfiske-förlorad-bur
Hummerfiske kräver att man vet vad man gör. Här är de bästa tipsen för att slippa förlora sin hummerbur.

Nu på måndag den 23 september är det hummerpremiär och många oerfarna fiskare ska ut på havet och pröva lyckan för första gången. Dert finns dock en baksida. arje år går mer än 4 000 hummerburar förlorade längs den svenska västkusten.

Väl förlorade kan de fortsätta att ”spökfiska” under lång tid. Från och med 2023 krävs det rymningshål i tinorna för att minska risken för att de fortsätter spökfiska.

Moderna burar innehåller dessutom plastmaterial som så småningom kan vittra sönder till mikroplaster i miljön och utgöra ett hot mot det marina livet. Därför vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, öka kunskapen om problemet med förlorade burar och hur man kan undvika att fler burar förloras och hamnar på botten.

– Intresset för fritidsfiske av hummer har ökat men vi har sett att det saknas information om hur förluster kan undvikas. Därför frågade vi både yrkesfiskare och fritidsfiskare om deras erfarenheter, för att förstå vad som orsakar förluster och hur de kan undvikas, säger Charlotta Stadig, utredare på HaV.

För att underlätta för oerfarna hummerfiskare att säkra sina burar har Havs- och vattenmyndigheten tagit fram ett antal konkreta tips. De handlar om val av redskap, men också vad man kan tänka på när man lägger i och tar upp sin bur.

Borta med vinden

Ofta beror förluster på att buren inte tyngts ner ordentligt. Då kan vindar och strömmar dra med sig den från platsen där den lades i så att den som fiskar inte hittar den. Dåligt väder kan göra det svårt att se var bojen är när buren ska vittjas.

– Det är heller inte ovanligt att linorna trasslar sig eller kapas av andra båtar om burarna ligger tätt, är dåligt utmärkta eller har placerats i en farled, säger Charlotta Stadig.

Rädda reproduktionen!

Som fritidsfiskare får man använda högst sex hummertinor samtidigt. Den som fiskar med fiskelicens får ha högst 40 hummertinor. Man får heller inte fiska efter hummer med så kallad yttre rom. Om man fångar en rombärande hummer ska den genast släppas tillbaka i havet.

Tips för att slippa förlora burarna:

  • Rätt vikt. Välj en bur som väger minst åtta kilo. Om buren väger för lite kan den driva i väg med strömmarna.
  • Rätt storlek på kulan. Ska vara minst 15 cm i diameter vilket är lagom för en bur på 10 kg. Men kulan får heller inte vara för stor, då finns risk att buren driver i väg med vindar och strömmar.
  • Rätt linor och material. Den del av linan som fäst i kulan ska vara nedtyngd eller vara av sjunkande material. Det minskar risken för trassel, att linan kapas eller fastnar i båtar.
  • Rätt längd och tjocklek. En bra tumregel är att linan ska vara dubbelt så lång som avståndet till bottnen. Är linan för grov ökar risken att den driver med strömmen.
    * Tillräckligt avstånd till andra burar. Burar som ligger för nära varandra riskerar att haka i varandra och trasslar ihop sig.
  • Kolla vädret. Viktigast av allt är att hålla koll på väderprognosen och anpassa fisket därefter. Ta upp redskapen i tid.