Halmstads SS är bäst i Sverige – tar totalsegern i Allsvenskan Segling

För första gången under Allsvenskan Seglings tio säsonger tar Halmstads SS hem totalsegern. Efter en jämn säsong tog de totalsegern framför storklubbarna KSSS och GKSS.

I tävlingens historia har KSSS utropats som vinnare hela sex av tio säsonger. Men under årets tävlingar var det ändå Halmstads SS som satte storstadsklubben på plats och tog hem totalsegern efter en mycket jämn säsong.

– Det är väldigt kul. Vi har haft en väldigt jämn säsong och gått till final i alla deltävlingar, vilket gjorde att vi kunde ta hem slutsegern, säger Halmstads rorsman Christoffer Hellekant.

Med i laget har Hellekant haft med sig Carl Johansson, Anders Hellekant, Sara Johansson och Ci Eriksson. Under säsongen har laget dock varit högst flytande och fler från klubben har fått ta plats i Allsvenskan Seglings J/70:or.

– Det är fler än vi som seglar här i Örnsköldsvik, som seglat i Halmstads lag under säsongen. Och vi har i alla olika konstellationer hittat manövrar, fart och bra taktiska beslut, fortsätter Christoffer.

Lätta vindar och uppskjutna starter

När förmiddagsseglingarna skulle genomföras var det bleke under tre av tre dagar vilket gjorde att starterna fick skjutas upp gång efter gång. Av de 15 planerade omgångarna kunde endast 10 seglas.

De som klarade av lättvinden bäst var utan tvekan Oxelösunds Segelssällskap med Erik Lindén vid rodret som tog hem hela grundomgången. Men inför sista racet i grundomgången under söndagen låg all fokus på toppstriden mellan KSSS och Halmstads SS.

Med en fjärdeplacering för segrarna Halmstad och en åttonde för KSSS låg västkustklubben i ledning inför grundomgångens sista segling.

Dramatisk finalsegling

Starten gick vägen för KSSS som helst skulle vinna och samtidigt se att Halmstad inte palcerade sig bättre än en sjätteplats för att ta hem hela serien. Ett kraftigt vindvrid gav KSSS det lyft de behövde i starten medan Halmstad inte lyckades sträcka läbojen.

KSSS låg etta efter första kryssen men Halmstad var på jakt.

– Vi hann inte tänka så mycket på det. Vi visste att vi skulle hålla oss nära KSSS och vi fokuserade på det – och lyckades ta in någon båt, berättar Christoffer Hellekant.

I slutändan vann Sotefjorden och Halmstad lyckades segla upp sig vilket krönte dem som vinnare redan inför finalracet som i sin tur vanns av GKSS med Oxelösund på en andraplats vilket gav klubben från dem segern i årets sista deltävling.