Förarbevis får vattenskoterförsäljningen att dyka – ner hela 90 procent

Båthandlare varslar om kraftigt minskad försäljning av vattenskotrar. Detta efter att kravet på förarbevis infördes för två år sedan. Men samtidigt hörs positiva röster kring den nya lagen.

En minskning på uppemot 90 procent sedan kravet om förarbevis för vattenskoter infördes. Det är åtminstone vad de båthandlare som TV4-nyheterna varit i kontakt med har varslat om.

Sedan 2022 har det varit krav på att alla som framför en vattenskoter ska ha ett förarbevis utfärdat av transportstyrelsen. Ett krav som fått allt färre att vilja slå till på en ny fartmaskin.

Krav på förarbevis fick försäljningen av vattenskotrar att störtdyka.

TV4-nyheterna har varit i kontakt med Edmund Jensen, vd på Jensen & Englund i Kungsbacka, som menar att de idag till och med har svårt att få platser för vattenskoter uthyrda.

– Vi har flytbryggor till fyra vattenskotrar där vi har demoskotrar som vi hyr ut. Den är helt tom nu, det är ingen idé att fylla upp den. Och vi får inte platserna uthyrda heller för folk har inte behov av det, säger Edmund Jansen till kanalen.

Men det finns även positiva tongångar

Sedan införandet av krav på förarbevis har antalet fortkörningsbotrar halverats och företag som utbildar i teori och praktik på sjön har sett en stor tillströmning av kunder.

– Vattenskoterförare har ett ganska dåligt rykte om sig. Om det är någon som kör dåligt så dras alla över samma kam. Med förarbeviset så känns det som att det finns förutsättningar för att ändra och få lite mer positiv anda mot vattenskoterförare, säger Arvid Karlingsjö.