Fiskeexperten – än finns det hopp för strömmingsbeståndet

En malande oro för strömmingsbeståndet förvandlades till något ännu värre efter EU:s beslut att fördubbla strömmingsfisket i Östersjön. Men än är det inte nattsvart menar Stockholms länsstyrelses fiskeexpert.

Stömming-i-låda
EU:s beslut att fördubbla strömmingsfisket i Östersjön var ett tungt besked för många som oroar sig för beståndet.

Djupt olyckligt. Annat kan inte sägas om EU:s beslut att fördubbla strömmingsfisket i Östersjön menar Gustaf Almqvist, fiskeexpert på Stockholms länsstyrelse.

Viktigt för krisberedskapen

– Det är illa både för ekosystemen och ur beredskapspersektiv att ha ett så litet strömmingsbestånd som vi har i dag. Man borde ha begränsat trålfisket mycket mer, säger Gustaf Almqvist, fiskeexpert på Länsstyrelsen i Stockholm till Mitt i Stockholm.

– Det är illa både för ekosystemen och ur beredskapspersektiv att ha ett så litet strömmingsbestånd som vi har i dag. Man borde ha begränsat trålfisket mycket mer, säger Gustaf Almqvist, fiskeexpert på Länsstyrelsen i Stockholm.

Inte nattsvart

Men allt är inte nattsvart då räddningen kan vara ett svenskt förslag som kan bli verklighet redan vid årsskiftet. Ett förslag som gäller trålgränsen som kan komma att flyttas från 4 till 12 sjömil utanför kusten.

– Det handlar om att ge fiskebeståndet en chans att återhämta sig vilket inte låter sig göras när de största och mest effektiva trålarna drar fram. Mindre båtar ska dock få möjlighet att söka dispens.

”En kraftfull och välkommen åtgärd”

Enligt Gustaf Almqvist är en flytt av gränsen från 4 till 12 sjömil utanför kusten att betrakta som en kraftfull och nödvändig åtgärd. Flytten är dock bara ett försök som ska pågå fram till och med 2027 varpå utvärderingar gällande effekten kommer att göras.