Candelas flygande färja testas i hårt väder – se videon
En vanlig skepsis mot bärplansbåtar är hur de hanterar tuffare förhållanden. Nu säger Candela att de slår hål på myten en gång för alla när de skickar ut sin passagerarfärja i hårt väder utanför Nynäshamn – se videon!
Under hösten blev Stockholm första stad i världen att sätta in Candelas P-12 färja i reguljärtrafik, även om det nog ska ses som ett test. Fram tills dess att ett istäcke lade sig på Mälaren har bärplansbåten Nova trafikerat linje 89 mellan Tappström på Ekerö och Stadshuset på Klara Mälarstrand.
Nu har Nova fått ta en paus från sina vanliga turer. Men det betyder inte att man ligger på latsidan – alls icke!
Istället har Candela låtit testa sin passagerarfärja i andra ack så krävande miljöer. De lugna vattnen längst in i skärgården har bytts ut mot betydligt mycket stökigare havssjö utanför Nynäshamn.
Klarar tvåmetersvågor
Den som har gett sig ut i grov sjö ombord på en katamaran vet att det snabbt blir ganska så ryckigt. Stadigt och stabilt – men ändå ryckigt. Samma sak gäller för P-12 färjan som på sina vanliga skrov fungerar som vilken motordriven katamaran som helst.
Andra har också läst:
Men när fart och sjögång tillåter lyfter den eldrivna bärplansbåten från vattenytan och plötsligt spelar det ingen roll om det blåser tre eller tretton meter per sekund.
Hur går det till?
Vi på Skipporedaktionen har skrivit uttömmande spaltmetrar om just Candela och tekniken bakom. Ett ämne du kan läsa mer genom artiklarna ovan men kort och gott så justeras bärplanen med hjälp av avancerade algoritmer och sensorer och på så vis flyger färjan stabilt fram även i ganska grov sjö.
I foilande läge uppger Candela att färjan klarar av vågor som mäter en meter medan man i deplacementläge klarar det dubbla.