Båtbranschen ser en ljusning i ekonomin

Så sent som två veckor sedan rapporterade Skippo om båtbranschens tuffa läge och tröga försäljning. Nu anar man en liten – men dock – ljusning.

Båtbranschen-läget-Sweboat
Fortfarande tufft men sensommarens båtmässor spred en gnutta ljus i tunneln.

Må vara att man griper efter halmstrån – men nog anar Sweboat, båtbranschens intresseorganisation en välkommen ljusning i mörkret. Speciellt som att uppslutningen från såväl utställare som besökare kring sensommarens flytande båtmässor var god.

Sweboat arrangerade i år både Marstrand Motorboat Show och Orust Sailboat Show på västkusten och Allt på Sjön i Gustavsberg utanför Stockholm.

– För många företag i båtbranschen är mässorna en viktig finalspurt på säsongen och leder till affärer under såväl som efter mässan, säger Mats Eriksson VD på Sweboat.

Enligt Sweboats branschenkät ”Läget i Båtbranschen 2024” har försäljningen av framför allt nya båtar gått trögare i år. Kunderna är mer avvaktande och den största anledningen menar man är att räntorna fortfarande är höga.

Nöjda utställare

– Men besökarantalet på mässorna visar med all tydlighet att båtliv fortfarande är relevant och intressant för besökarna, säger Mats Eriksson. I vår utställarenkät som går ut i dagarna kommer vi få mer information om hur försäljningen har gått men över lag verkar utställarna vara mycket nöjda med årets arrangemang.

De flytande båtmässorna är inte bara viktiga för branschen utan de inspirerar även till ett aktivt båtliv tack vare Sweboats prova-på-aktiviteter och de många ideella båtlivsorganisationer som deltar, säger Malin Troberg, mässansvarig på Sweboat.

På Allt på Sjön i Gustavsberg den 30 augusti – 1 september ökade besökarsiffran en aning jämfört med förra året. Totalt under helgen besöktes mässan av ca 18 500 personer jämfört med 17 000 förra året.

Liten ökning

På Allt på Sjön i Gustavsberg den 30 augusti -1 september ökade besökarsiffran en aning jämfört med förra året. Totalt under helgen besöktes mässan av cirka 18 500 personer jämfört med 17 000 förra året.

På Västkusten under Marstrand Motorboat Show och Orust Sailboat Show tvingades man förhålla sig till stormen Lilian som stökade till det under fredagen men lyckades ändå hålla besökarantalet på en skaplig nivå. Besökarantalet på Marstrand låg i år på cirka 8 000 – strax under nivån 2022 – vilket var förra gången mässan arrangerades.

På Orust görs inga mätningar.