Båtbranschen kämpar i tuff ekonomisk motvind

Från att ha blomstrat under pandemin upplever båtbranschen nu en betydligt motigare vardag. Det framgår av Båtbranschens Riksförbunds enkätundersökning ”Läget i Båtbranschen”.

Båtbranschen-i-motvind
Båtbranschen upplever just nu ett tufft läge men hoppas på en ljusning i och med höstens båtmässor.

Sweboat, som är Båtbranschens Riksförbund, genomför varje år en enkätundersökning, ”Läget i Båtbranschen”, där företag i båtbranschen får svara på hur säsongen har varit.

De tillfrågade företagen är alla verksamma inom fritidsbåtsbranschen och är
marinbutiker, båtförmedlare, marinverkstäder, varv, båttillverkare, tillbehörsföretag, försäkringsbolag och sjömackar.

I år har vi fått in svar från 124 företag och undersökningen genomfördes den 12-22 augusti. Undersökningen är anonym för att vi ska få så ärliga svar som möjligt. Den går ut via e-post enbart till företag som är verksamma inom fritidsbåtsbranschen.

Drastisk förändring

– Läget i Båtbranschen” ger oss en god uppfattning om efterfrågan på båtar, tillbehör och tjänster. Under pandemin blomstrade fritidsbåtsbranschen och det var en utmaning för många att hinna producera och leverera i takt med efterfrågan, säger Mats Eriksson, vd Sweboat.

Han fortsätter:

– I år ser vi att många har haft det betydligt kämpigare. Det har sålts färre båtar och tillbehör. Konsumenten är mer avvaktande och priskänslig. Tjänsteföretagen har också drabbats men inte lika hårt.

Trots detta finns det ljusglimtar. De dyrare båtarna säljer fortfarande relativt bra då det kundsegmentet inte är lika konjunkturkänsligt. Likaså går exporten bra på grund av att kronan är så svag. En majoritet av de svarande uppger också att de har en positiv känsla inför nästa säsong och tror att 2025 kommer att bli ett bättre år.

Hoppas på ljusning

Nu återstår att se hur slutspurten på säsongen går. Många företag deltar på någon av de flytande mässor som arrangeras runt om i landet under sensommaren som kanske kan ge en extra skjuts i försäljningen.

Se resultatet av undersökningen i sin helhet här.