Barnfamilj i båt: De bästa tipsen för en lyckad semester

Lekar och äventyr, blöjor och bärsele, kompisar och fiskegrejer, släpjolle och ett eget krypin.

Barn-pa-batsemester
Gemenskap och delaktighet. Nora och Olof håller span och är två par extra högeffektiva extra par ögon.

Med barn i båten gäller det att tänka till hur familjen ska ha det på semestern. Hamnen.se ger här ett gäng tips!

När barnen är små, upp till cirka två års ålder, går det mesta väldigt lätt. Man ska bara se till att ha alla grejer med sig. Små barn sover och äter en hel del av sin vakna tid, vilket innebär att dessa behov är primära och måste lösas på ett smidigt sätt.

Småbarnen vaggas
Ett beprövat knep för att få bebisar att varva ner och somna är en krok i rufftaket där babyliften hängs upp på ett säkert sätt. I liften kan man lätt gunga barnet till sömns varefter liften krokas lös och ställs på en lämplig plats i båten. Båtens rörelser och ljud söver mycket effektivt.

Du har väl inte missat vår reportageserie ”Båtsemester med barnfamilj? Du hittar alla avsnitt här:
Båtsemester med barnfamilj – konsten att komma iväg
Båtsemester med barnfamilj – vi gör det till en barnlek
Båtsemester med barnfamilj – det börjar likna succé

Bärsele
Ett annat bra babytillbehör är bärselen. Då får du händerna fria, samtidigt som du har ditt barn under full kontroll.

Flytväst på
Använd alltid flytväst. Endast under däck eller på säker plats uppe på land får flytvästen tas av. Utan flytvästen kommer man som förälder aldrig att få en lugn stund, varje litet ljud och plask blir ett stort stressmoment.

Håven är bästa leksaken
Den dag då barnen kan ta sig fram för egen maskin gäller plötsligt bara en enda sak, håven! Barnen kan ligga i timmar på bryggan i jakt på spigg och småkryp.

Se gärna till att ha med flera håvar i båten – de går åt! Kanske till en ny kompis som saknar egen håv, eller till mamma och pappa som ska visa hur man gör.

Sök efter insektshåvar av teleskopmodell, de är både smidiga och går lätt att stuva undan i något fack. Håvarna är billiga och får nog betraktas som ren förbrukningsvara. Prismässigt brukar man kunna hitta håvar för cirka 50-70 kronor/st.

Och metspö för de lite större barnen
En dag blir barnen plötsligt sugna på riktigt fiske, ”man é ju stor nu”. Skaffa då ett lätt teleskopmetspö på 2,5 – 3 meters längd och en maskburk. Nu finns det massor att göra igen. Det det blir en och annan mask att sätta på och någon abborre att kroka lös!

Ett bra tips är att köpa några färdiga ”metset” med krok, rev och flöte. De finns på de flesta bensinmackar och sportaffärer. Låt sedan barnen göra sina egna metspön av det som finns tillgängligt på stranden. Det går bra med pinnar, brädor eller vad man vill.

Vad det handlar om är att sysselsätta barnen med det som faktiskt finns runt omkring en, vatten, fisk, båtar och naturen.

Dåligt-väder-grejer

Upp till en viss ålder är det oftast lätt att sysselsätta barnen. Det mesta är nytt och spännande. Men när intresset tryter eller vädret bråkar måste man se till att ha några lämpliga alternativ i bakfickan.

Se alltid till att ha båten full med papper, kritor, böcker, spel, godis och kakor. Använd dem i valfri ordning och glöm inte bort att även barnen ska få äta gott ibland. Det mesta ordnar sig om man har en mätt mage. En väl tilltagen godislåda kan bli en höjdpunkt för både vuxna och barn.

Släpjolle är jättekul
Om man har tillgång till en liten släpjolle så öppnas sig plötsligt nya möjligheter. Vilket barn vill inte pröva på att ro en egen liten båt, kanske till och med på egen hand? Om de är osäkra med årorna så se till att ha årklykor med låssprintar som låser både åra och klyka i båten.

Var inte rädd för att låta barnen försöka, med flytvästen på och en lång tamp mellan kan inte mycket hända.

Om olyckan är framme har flytvästen och förberedelserna redan löst problemet. Nya torra kläder finns med, gärna ett par olika omgångar och en varm tröja. Man ska inte behöva frysa eller vara blöt, en viktigt punkt som verkligen bör kommas i håg.

Alla ska känna sig delaktiga på en lyckad familjesemester till sjöss.

Jag kan också!
Låt barnen prova på att styra den stora båten. För barnen kan det vara väldigt spännande att få hålla rorkulten eller ratten en liten stund. Kursen behöver inte alltid vara spikrak. Använd bara sunt förnuft så går det bra. Det är ju faktiskt inte heller nödvändigt att ge sig ut när det blåser bus eller är allmänt dåligt väder. Skräm inte upp barnen med otäcka äventyrsresor. Lyssna på väderleksrapporterna och undvik att ta dumma risker.

Lätt att hitta små kompisar

En annan sak som man snabbt lär sig är att planera båtresorna på ett förnuftigt sätt. Det lönar sig att söka upp öar eller hamnar med en brygga och service.

Barn behöver röra på sig och dessutom gärna håva upp en och annan middags-spigg tillsammans med kompisarna. Kompisar är viktigt och var hittar man dem enklast om inte på stranden eller vid en brygg.

Njut av härliga vikar och stränder
Något som alltid höjer stämningen är en solig dag på en riktigt härlig badstrand. Med barn i båten bör man alltid försöka hålla koll på badmöjligheterna i det aktuella området. Ta hellre ett par timmar på stranden än en lång resa.

Samla ihop en hög med strandleksaker och spel som lätt kan plockas fram vid strandhugg. Det finns ofta färdiga set med spadar och hinkar att köpa till en rimlig peng.

”Barnutrustning”

Lämna kvar grejerna i båten. Om ni tar hem dem mellan utflykterna så kan ni ge er den på att de blir kvar där hemma. Några spadar och hinkar tillhör grunden i barnutrustningen. Ta gärna också med ett bra strandspel typ boccia eller frisbee, det gillar både barn och vuxna.

Bygga barkbåtar är lätt
En höjdare på stranden är att bygga egna ”barkbåtar”. Med pinnar, träbitar, bark och andra strandfynd kan finfina flytetyg tillverkas. Det kan behövas lite hjälp med en kniv eller liknande för att få till de rätta detaljerna. Packa ned lite lämpligt tyg till segel från ett gammalt lakan eller liknande. Ni kan ju ordna en barkbåtstävlig och se vilken båt som är snabbast?

Egen packning och eget krypin
Låt gärna barnen packa med var sin egen liten ryggsäck/väska med några egna utvalda leksaker. Det kan vara bra att ha med sig något kramdjur eller liknande när det är dags att sova.

Om man har en större båt med flera ruffar är det alltid uppskattat om barnen kan få ett eget litet krypin, exempelvis en akterruff eller en förpik. Det blir då mycket lättare att motivera dem för nya utfärder.

Med ett eget krypin går det också lättare att ta med sig en kompis emellanåt. Om man står inför ett båtköp, välj då gärna en båt som har ett eget utrymme för barnen.

Generellt sett ska man prioritera… god mat, torra och varma kläder, lugnt tempo, fiskegrejer, några leksaker samt pauser vid bryggor. Då blir det mesta rätt bra! Med små barn i båten ska man också komma i håg att ta med sig rejält med välling, barnmat och blöjor. Det kan bli långt till närmaste butik om något saknas. Ha det så trevligt i sommar!

Med en liten båt hittar man lätt en helt egen strand.

Tips på leksaker att ha med sig i båten

Leksaker, mindre barn
Utelek:

– Plastspadar
– Hinkar, små som stora, för vatten, sand och spigg
– Sandformar, olika sorter
– Sandkrattor
– Plastbollar, typ fotboll
– Tennisbollar
– Fiskehåvar, typ fjärilshåv
– Plastsilar, för att sila sand och stenar
– Plastdjur, typ dinosaurier går alltid hem
– Båtar och flytetyg
– Sand/vattenhjul, fyll på med lite sand eller vatten så snurrar ett hjul
– Små plastbilar
– Liten traktor, gärna med släp


Leksaker, större barn
Utelek:

– Snorkel & cyklop
– Simfötter
– Plastspade, rejälare modell
– Hinkar i alla storlekar
– Fiskehåvar, typ fjärilshåv
– Uppblåsbar strandmadrass med pump
– Metspö, krok, sänke, flöte och mask
– Kastspö med tillbehör
– Kikare, någon enkel variant som är rolig att ha med sig på utflykterna
– Kompass, varför inte börja lära sig med en enkel syft- eller orienteringskompass

Spel, för alla åldrar
Utomhus:

– Kubb, ett forntida spel i trä
– Boccia, liten kula och större klot
– Frisbee, kasta och spring!
– Strandtennis
– Kulor, vanliga hederliga spelkulor
– Fotbol
– Strandvolleyboll

Inomhus:

– Memory, finns många olika sorter med djur, sagofigurer, fordon
– Uno, ett enkelt och roligt kortspel
– Yatzy, ett tärningsspel för lite större barn
– Kortlek, den klassiska
– Svarte Petter, ett kortspel för alla åldrar
– Alias, ett roligt vuxenspel
– Fiaspel
– Löjliga familjen, enkelt kortspel

övrigt
Att alltid ha med sig:

– Block och pennor
– Färgkritor
– Ritpapper
– Böcker och tidningar
– Någon personlig leksak till barnen som exempelvis dockan, nallen eller ”gubben”
– Kniv, behövs för att bygga barkbåtar
– Tygbit, från gammalt lakan till segel för barkbåten.
– Snöre, tunnare snöre behövs alltid.

Barn hart en fenomenal förmåga att gilla läget under nya omständigheter.

Lekar och äventyr

Flaskpost
Ett riktigt spännande äventyr kan vara att göra en egen flaskpost. Låt barnen skriva ner ett meddelande som säger var ni är någonstans, vart ni är på väg och var ni kommer ifrån, gärna med er hemadress och/eller e-postadress.

Skattjakt
En skattjakt på någon lämplig ö är kul! Före resan tas sjökorten med till en bra kopiator, ta en kopia på ön som ska besökas och fyll på kopian med några kända landmärken och navigationspunkter. Kopiera sen upp ett par ex av ö-kartan. Göm en skatt på ett bra ställe, markera skatten med ett kryss på kartan och låt barnen försöka hitta den med hjälp av ö-kartan. Några utlagda ledtrådar kan höja spänningen ytterligare.

Barkbåtsracet
Utmana grannbåtarna på ett barkbåtsrace. Varje besättning får i uppdrag att bygga sin egen barkbåt med det naturmaterial som kan återfinnas runt hamnen, förslagsvis på tid. 30-45 minuter kan vara lämpligt. Godkänd utrustning kan bestå av en fickkniv per lag, mer ska inte behövas för den kreativa båtbyggaren.

Bedöm båtarna efter utseende och respektive besättnings egen muntliga motivering till varför just deras båt är den absolut bästa båt. Starta sedan racet. Den båt som först når målet får 5 poäng, andra båt 4 poäng, tredje 3 poäng osv.

Summera ihop poängen för utseende, motivering och race. Mest poäng vinner. Avsluta med en båtparad och gemensam grillfest!

Barn-leker-vid-bat-i-skargarden

Några praktiska tips när du har barn i båten

Flytvästen
Flytvästen kan se ut på lite olika sätt och passa mer eller mindre bra beroende på barnets åldersgrupp. När det gäller flytvästar till mindre barn är det klokt att köpa/låna de västar som har ett kraftigt bärhandtag i ryggen/nacken.

Handtaget gör att eventuella missöden kan lösas snabbare . Flytvästen har också en annan bra funktion för de mindre barnen, nämligen som stötdämpare. Små barn som tar sina första stapplande steg har som vanligt många saker att ramla på eller emot, särskilt i en gungande båt.

Med flytvästen på så skyddas stora delar av kroppen inklusive huvudet. Rätt häftiga vurpor kan i bästa fall avlöpa utan minsta lilla gnäll. Även för lite större barn som själva leker på bryggan kan flytvästen fylla samma funktion.

Många bryggor börjar ju med en rejäl stenfyllning som kan vara väldigt otäck att ramla på. Vattnet är i många fall det minsta problemet (så länge flytvästen sitter på). Ännu ett bra argument för att inte glömma flytvästen.

Liften
Liften, den som går att plocka lös från combivagnen (en barnvagnstyp) passar utmärkt som bärhjälp, liggplats och sovplats för de allra minsta barnen. Den är ofta stadig, har rejäla handtag och tål lite tuffare förutsättningar. Liften kan gärna ligga ute i sittbrunnen eller doghouse under färden. Barnet ligger stadigt, får massor med frisk luft och trivs bra när det är kontakt med den övriga familjen.

Ett bra alternativ är att knåpa ihop en anordning som kan hänga upp liften som en ”vagga”. Barn brukar gilla när det svänger och rör på sig lite lagom. Med lite eftertanke och några stadiga knopar brukar det gå att få ihop en bra konstruktion som hakas fast på lämplig plats i båtens rufftak, bom eller liknande. En variant som bäst passar när man ligger stilla i hamnen eller på svaj.

Bärselen
När man är ute med små barn i båten behövs alla extra händer som kan uppbringas. Det finns ett flertal fina bärselar som passar bra för de absolut minsta barnen. Jag tycker bäst om den modell som bär barnet på förälderns bröst. Med barnet i bärselen är det inga problem att fixa grejer på båten, hoppa i land eller ner på bryggan, ta emot båten osv. Barnet sitter säkert, har ett gott stöd för huvudet och trivs som fisken i vattnet. Ett mycket bra hjälpmedel under barnets första år i båten.

Barnstolen
Under seglats och vid angöringar kan det ibland vara bra att ha barnet på en säkrad plats. En del använder sin barnstol från cykel eller bil för att säkra barnet under ögonblick som kräver de vuxnas helhjärtade uppmärksamhet. Cykelsitsar och bilstolar har som regel kraftiga fastsättningsanordningar och bra säkerhetsbälten som passar lika bra för båtlivet. Varför inte vara lite uppfinnarjocke och fixa en plats som passar bra för att spänna fast den barnstol man ändå redan har.

Text: Mats Oja/www.barnsemester.se