Pol Lux – solcellsdriven semesterbåt för hela familjen

En fullfjädrad semestermotorbåt för hela familjen som aldrig behöver tankas. Så kan Pol Lux beskrivas – med lite god vilja. Se inslaget från Hamnens Elbåtsmässa.

Det som började som en djärv idé visade sig snart vara värt att bygga vidare på. Bara för att till slut bli en elmotordriven familjebåt som glider fram ljudlöst med hjälp av solkraft. Så lyder den korta beskrivningen av Pol Lux som med rätt campingsinne kan fungera som en semesterbåt för en hel familj. Vi återkommer till det.

Se Hamnens test av Pol Lux här!

Vi har alltså att göra med ett lättdrivet katamaran-skrov med dubbla E-propulsion utombordare (2 x 6 kW) och ett batteripack på 18 kWh som räcker för färder på upp till 180 sjömil i 4 knop, 90 sjömil i 5 knop och 60 sjömil i 7 knop.

I gynnsamma förhållanden löarar man sig och med bara solcellerna som i runda slängar levererar 7,5 kWh. Något som i praktiken innebär 7,5 timmars körning i 5 knop. Eller 37 sjömil om man så vill.

Möblera som det passar för stunden

För långa och njutbara dagar till sjöss kan båten anpassas med kapellsidor, möblemang och annat såsom det passar för stunden. Varför inte möblera så att hela kompisgänget, upp till 13 personer (!), kan sitta och njuta varandras sällskap medan öar, kobbar och skär glider förbi, bara för att i nästa stund rensa ytan för mingel eller bädda ut och stänga till för natten. Oavsett vad så bjuder Pol Lux möjligheter som, på mer än ett sätt, skiljer sig från det båtliv som vi är vana vid.

Familjebåt eller inte?

Men en semesterbåt för en hel familj – är inte det att ta i? Inte om man frågar Gustav Larsson som inte bara har skapat utan också testat vad Pol Lux verkligen går för. Inte minst när han kastade loss för en långtur förra sommaren och betade av 224 sjömil på 10 dygn. Och detta utan att ladda batterierna eller tanka så mycket som en droppe fossilt bränsle.

Se när Gustav Larsson gästar Hamnens Elbåtsmässa och berättar mer.