Beatrice Aurore – ett träsmycke bland kolfiberbyggen

Längs bryggorna på Sandhamn hittar man mer än enbart extrema kolfiberbyggen. Skippo har varit ombord på Beatrice Aurore SK150:an som gör Gotland Runt med stil!

Dagen innan start för årets Gotland Runt gick Skippos Claes Olivecrona runt på bryggorna i Sandhamn för att spana in de diverse tävlingsbåtarna. Medan de flesta är racers av varierande kaliber så skymtar man ett antal riktiga klassiker.

En av dessa är SK150:an Beatrice Aurore.

Trots sina 104 år på nacken och en väderprognos som vid första anblick inte passar en skärgårdskryssare gjorde sig Gotland Runts kanske mesta träsmycke sig redo för tävlingen.

Hård kamp med andra klassiker

Det kan nu vara värt att nämna att Beatrice Aurore inte seglar den vanliga banan som går runt Hoburgen och Gotlands sydspets. Istället går hennes, och ett antal andra klassiska byggens, bana från Sandhamn, till Visby och sedan tillbaka.

Av de deltagande i Classic-klassen var Beatrice Aurore först i mål under och hade bevisligen lyckats stå sig bra i det initialt hårda vädret som hela fältet fick uppleva under söndagskvällen.

Men det hårda vädret följdes av ett vindvrid som tog besättningen ombord på klassikern ner mot Visby på en öppen bog vilket passade Beatrice Aurore alldeles utmärkt.

– Jag har aldrig varit med om ett Gotland Runt utan stiltje, motvind och alla förhållanden. Men allt som allt blir det nog ganska bra förhållanden för Classic-klassen, sade Fredrik Brodin inför start.