Yrvind köper Havsfidra – "redo att fly krig och atombomber"

Så som av en slump får vi nys om att den legendariska djuphavsseglaren har köpt en Havsfidra. Anledningen? Kriget i Ukraina – och i förlängningen att kunna fly ”innan atombomben smäller”.

Yrvind-inledning
Den legendariska djuphavsseglaren är redo att kasta loss igen. Den här gången för att undgå ett eventuellt atomkrig.

Sällan – mycket sällan – har så mycket information flödat igenom en telefonlur på så kort tid som när Skippos reporter ringer upp den legendariska djuphavsseglaren Sven Yrvind för att få ett rykte bekräftat. Det är sålunda en mycket pigg och idé-sprudlande Yrvind som svarar:

Så det stämmer att du har köpt en Havsfidra?

– Ja, den är väldigt fin vet du. Jag börjar känna mig väldigt instängd i Östersjön. Sedan måste jag ju ha något att sticka iväg med när atombomberna börjar falla. Då gäller det att hålla sig på södra halvklotet. Du har väl sett filmen On the Beach från 1959? Jaså, inte det? Det gäller att befinna sig på södra halvklotet om det smäller. Min tanke med Havsfidran var just det – att kunna dra iväg.

Artikeln fortsätter längre ner.

Ett väldigt fint exemplar dessutom?

– Ja, väldigt fint. Han som sålde den hade verkligen lagt ner mycket på såväl renovering som utrustning. Den hade också utnämnts till världens finaste Havsfidra av någon tidning. Den hade allt som man kan önska sig och mer än så. Ny kutter-rigg, elankalrspel som klarar 700 kilo med 60 meter kätting och – det var mycket.

Hörde jag ”hade” och ”var” i det du nyss sa?

– Ja jag har sålt den.

Varför det?

– Jag funderade ett varv till och ändrade mig. Havsfidran var för stor (6 meter reds. anm.) Nästan ståhöjd, fyra kojer och allt det där vet du. Det blir för mycket att hålla ordning på.

Sven igen:

– Jag har sålt min egenkonstruerade Exlex också. Även den var för stor (också 6 meter reds. anm.).

Så vad händer nu?

– Jag håller på att bygga en ny båt. En 5,6 meter lång och 1,2 meter bred oceangående båt som jag ska kunna segla undan atombomberna med. Det är i huvudsak på norra halvklotet som det är oroligt. Sedan stoppar vädersystemen och passadvindarna all radioaktivitet från att passera ekvatorn.

– Nu är skrovet i det närmaste klart och sedan ska den förses med fyra master. Jag förstår att vissa kanske tänker att jag borde hämtas av vårdare i vita rockar.

Men de flesta vet ju vad du går för och vad du har gjort tidigare?

– Jo, så kan det vara, avslutar Sven Yrvind.

Följ Sven Yrvind på Youtube-kanalen med samma namn.