Världens största mudderverk gästar Luleå – lyfter 67 ton per skopa

Sedan en månad tillbaka har Luleå finbesök. Det är det rekordstora mudderverket Magnor som gästar staden. Denna bjässe på 72 meter ska göra jätteprojektet Malmporten till verklighet.

Foto: Malmporten

Mudderverk tillhör inte de flytetyg vi på Skipporedaktionen skriver om för jämnan men ibland är de faktiskt värda en rad eller två. Så är åtminstone fallet när det kommer till jättemuddraren Magnor som just nu befinner sig i Luleå.

Denna 72 meter långa och 20 meter breda bjässe är en vital del i att projektet Malmporten ska kunna bli verklighet.

— Nu gör vi den grova utformningen av farleden. När muddringen färdigställs kommer fartyg upp till 330 meter och med 15 meters djupgående att kunna anlöpa Luleå hamn. Det innebär en fyrdubbling av godskapaciteten jämfört med i dag, säger Max Bjurström, projektledare för Malmporten på Sjöfartsverket.

Projektet har planerats i åratal och den första etapp av muddring väntas pågå fram till isläggningen. Nu läggs fokus på de mest utmanande områdena vilket på sitt vis lägger grunden till det massiva muddringsarbete som väntas pågå under fyra års tid.

Häpnadsväckande volymer

Grävskopsarmen når 27 meter ner under ytan och lyfter upp i runda slängar 37 kubikmeter dy, grus, sand eller annan sjöbotten. Motsvarade 67 000 kilogram.

För att sätta det hela i perspektiv är detta fyra kubikmeter mer än vad som ryms i en sedvanlig fraktcontainer.

Fram tills dess att isen lägger sig Sjöfartsverkets projektledare att Magnor ihop med stöttning från sina något mindre likar Simson och Gateway gräva upp en halv miljon kubikmeter. En siffra som kan låta hisnande men som samtidigt bleknar jämfört med de 21 miljoner kubikmeter sjöbotten som uppskattas ha tagits upp när muddringen är klar. 21 miljoner kubikmeter muddermassa skulle, för att ännu en gång sätta projektet i perspektiv, kunna fylla Globen 37 gånger om.

Se mäktiga Magnor gräva upp massor från havets botten (videon är inte från muddringen som görs i Luleå)

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv, kunskap och mycket mer!

    Till Kunskap

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö