Upptäcktsesan – våghalsarnas väg till Koster
Normalfuntade båtmänniskor som vaknar upp i sin båt på Väderöarna efter en natt med upp mot 29 meter per sekund ligger lågt och avvaktar bättre väder. Hamnens utsända kastar loss Brandskärbåten och drar till Koster.
Hamnens reportrar är återigen ute på en Upptäcktsresa som såklart kommer att resultera i välarbetat videomaterial. Men i väntan på det kommer här en rapport från fältet.
UPPDATERING: Nu är videoinslaget från Upptäcktsresan till Väderöarna och Koster publicerade.
Så! Till frågorna:
Är ni helt jäv…?
– Nja, det var inte riktigt så illa som du får det all låta i ingressen eftersom det hade mojnat en hel del när vi kastade loss. Till vårt försvar hade vi också en mycket pålitlig och stabil båt i Brandskär 320 och så var vi mycket väl förberedda. Men ändå, det är klart att det var lite stökigt på havet utanför Väderöarna där man för övrigt mätte upp den högsta vågen i Sverige, 14,4 meter hög den 10 januari 2015.
Men till Koster skulle ni?
– Japp, vi blev varnade för den ökända Kosterrännan, en spektakulär geologisk formation under ytan i Kosterhavet som lär ha bildats för 920 miljoner år sedan, samtidigt som själva Bohusgraniten. Den kan vara en stökig passage, säger Claes Olivecrona.
Och som bjöd på dramatik?
– Nej inte det minsta, men sjögången gjorde ju arbetsmiljön lite stökig över lag. Speciellt när man befinner sig på fördäcket och filmar, säger Gustav Morin.
Så ni kom fram till Kosteröarna utan incidenter?
– Ja, och blev mycket väl omhändertagna av en guide som guidade oss runt i en elbil och som berättade om gästhamnarna och om Kosters unika marina miljö, säger Claes.
Som vi får veta mer om när reportaget publiceras?
– Exakt så.
Så Koster kan rekommenderas?
– Ja verkligen, och speciellt under lågsäsong då naturupplevelsen är intensiv och trängseln obefintlig. Men så har högsommaren också sin charm då vattnet är varmare och Koster kan skryta med bland annat en snorklingsled som ska vara något alldeles extra.
Och där rundade ni av Upptäcktresan för denna gång?
– Nej fanken, vi lämnade i gryningen morgonen efter och styrde förbi Ursholmens fyr också innan vi rundade av äventyret. Mer om det i reportaget som publiceras inom kort, avslutar Claes och Gustav.
Läs också första intrycken från Väderöarna, som var första anhalt på Upptäcktsresan