Dramatisk dödsolycka i tuff havskappsegling

Stökiga förhållanden, trötthet samt en bångstyrig spinnaker blev för mycket för fransyskan Anna Konontchouk på Pogo 44:an Heaven där det värsta tänkbara inträffade.

HEAVEN-1-havskappsegling
Den 40 åriga fransyskan Anna Konontchouk avled i en olycka under havskappseglingen Aegean 600. Foto Alen Photogreaphy/Nikos Alevromytis.

Det var under en vild kamp med en bångstyrig spinnaker som två besättningsmedlemmar på Pogo 44:an Heaven föll över bord varav den ena, 40 åriga fransyskan Anna Konontchouk, dog av sina svåra skallskador.

Gick väldigt fel

Starten för de 69 racerbåtarna från inte mindre än 24 nationer i Aegean 600 ska ha avlöpt väl. Första natten likaså. Men det var efter passagen av den grekiska ögrupp Santorini som något gick väldigt fel ombord på på Pogo 44:an Heaven där två personer föll över bord medan de försökte få fason på en bångstyrig spinnaker.

AEGEAN600-map
Aegean 600 är en uppgörelse mellan potenta båtar och besättningar i Egeiska havet.

Från denna stund blir händelseförloppet mer grumligt. Enligt uppgift ska besättningen ha lyckats vända och fiska upp den ena besättningsmedlemmen som ska ha klarat sig undan med livet i behåll. Betydligt värre gick det för den 40-åriga fransyskan Anna Konontchouk som skadades svårt. Besättningen kallade på hjälp och varpå en räddningshelikopter kom till undsättning.

– Vi tror att vår lagkamrat tyvärr träffades av båtens roder. Vattnet var fullt av blod från stöten och vi gjorde vårt bästa för att behandla denna svåra skada. Vi är förkrossade över denna fruktansvärda olycka, säger skepparen Andrii Prokopenko till Scuttlebutt.

Anna Konontchouks liv gick inte att rädda.