Svenska marinen får fyra nya toppmoderna bogserbåtar

Förbättrad logistik och i förlängningen ditio försvarsförmåga. Det är där som den svenska Marinens fyra nya bogserbåtar kommer in i bilden.

Marinens-bogserbåt-styrhytt
Den svenska Marinen har fått fyra nya bogserbåtar med avsevärt förbättrade arbetsmiljöer. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten.

Försvarets materielverk, FMV, har överlämnat fyra nya bogserbåtar till marinen. Detta är ett av många exempel på den förmågeuppbyggnad som sker inom Försvarsmakten just nu. Båtarna kommer att ingå i marinens nya logistikkoncept och göra stor nytta vid de marina militärbaserna i Karlskrona och Haninge. Redan under pågående marinövning höst har fartygen att börjat användas i ordinarie verksamheten rapporterar Marinen på Försvarsmaktens hemsida.

Vidare är man tydligt att det är högst mångsidiga bogserbåtar som det är fråga om. Förutom att de har egen försvarsförmåga ska de tjänstgöra vid såväl förhalningar, bogseringar av fartyg, isbrytning och övrig ekipagetjänst inom militärbasernas hamnområden eller i varvsområden.

Marinens-bogserbåt-kulspruta
Redan samma dag som fartygen togs emot sattes de i tjänst under marinövning Höst. Fartygen innebär ett tillskott i kapacitet för marinen och för det nya marina logistikkonceptet. Fartyget har förmåga till självförsvar. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten.

En väl så viktig detalj är den förbättrade arbetsmiljön ombord som avsevärt förlänger besättningens uthållighet.