Svenska amfibiekåren i spetsen för stora Nato-övningen

I stridsövningen Baltorps 24 har inte mindre än 12 000 soldater från 19 länder övat sina färdigheter. Däribland den svenska amfibiekåren som visade framfötterna i Stockholms skärgård.

Amfibiekåren-Balltorps-24-soldat
De svenska amfibiestyrkorna har i första hand övat i Stockholms skärgård. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Det handlar om att stärka Nato och säkerheten i Östersjöområdet. För amfibiekårens del har övningen genomförts i Stockholms skärgård. Övningen Baltops 24 bygger på ett scenario som baseras på en tidigare verklig omvärldsutveckling.

Natos planer för Östersjöområdet

Den fortsätter med fiktiva händelser där motståndare hotar de baltiska staterna och använder sig av privata militära företag för att skapa oro i Östersjöregionen. Som ett svar på detta agerar Nato genom att aktivera delar av sina regionala planer i Östersjöområdet.

För amfibiekåren har deltagandet i Baltops 24 präglats av internationell samövning med bland annat marinkår och amfibieförband från Tyskland, Nederländerna, Frankrike, USA och Storbritannien. Allierade har välkomnats och utbildats för att utbyta kunskap och dra nytta av varandras erfarenheter.

– Den svenska amfibiska kompetensen ses som unik i Nato. När allierade besöker oss och får ta del av vår operationsmiljö har vi möjlighet att visa upp våra amfibiska förmågor och hela tiden bli bättre och starkare tillsammans, säger Fredrik Westman Nilsson, biträdande övningsledare amfibie.

Utmanande förhållanden

Fredrik menar att tillgångarna till övningsområden i Stockholms skärgård erbjuder betydande möjligheter för avancerade övningar.

– Vi har kunnat erbjuda förutsättningar för avancerade övningar både med skarp och lös ammunition, säger han.